Han får priset för att han utifrån en lokaltidning lyckats bevaka en hel värld av vetenskap och forskning, alltid varit lättläst och påläst och en av de allra främsta i landet när det gäller bevakningen av medicinska nyheter, skriver Vetenskapsakademien i sin motivering.
– Det är mycket roligt att få ett sånt här pris. I synnerhet på det här viset, jag går ju i pension inom några dagar, säger en glad Åke Spross.
Han har arbetat som vetenskapsreporter sedan början av 1980-talet. Då hade UNT flera reportrar som bevakade vetenskap och Åke Spross fick ansvar för att följa den medicinska forskningen.
– Det innebar att jag kunde bygga upp en egen nisch på området. Medicinska nyheter har också högt läsvärde och berör många människor och jag har försökt förmedla dem på ett enkelt sätt men både kritiskt och korrekt, säger han.
Vilken är den viktigaste medicinska nyheten du rapporterat om?
– Det är svårt att säga. Forskning handlar oftast inte om enskilda genombrott utan om långa processer. Men jag var först med att rapportera från Akademiska sjukhuset om den första framgångsrika kliniska studien av det läkemedel mot magsår som senare kom att heta Losec. Losec var under en tid världens mest sålda läkemedel, säger Åke Spross.
Han tycker också det är fascinerande att blicka tillbaka på de framsteg den medicinska forskningen gjort under åren.
– Risken att insjukna hjärtinfarkt har halverats sedan jag började som reporter. Samtidigt har chansen att överleva för den som drabbats flerfaldigats. Sånt kommer ofta inte fram.