Han står upp för humorn
För de flesta är nog stand up comedy bland de svåraste och läskigaste man kan tänka sig. För andra är det ett drömjobb.Kaktus har träffat 19-årige Soran Ismail från Knivsta som håller på med ståuppkomik och hoppas kunna jobba med det på heltid när han gått ut gymnasiet.
Soran Ismail från Knivsta förbereder sitt uppträdande.
Foto: Fotograf saknas!
Jag hittar snabbt min plats på tåget och sätter mig på det röda sätet. Två barn övar löpning i gången samtidigt som de sjunger eller skriker på någon form av sång i Fran Fine-tonart och för att slippa ljuden så sätter jag på radion, precis lagom till nyheterna. Den kvinnliga nyhetsuppläsaren talar med invand, stel röst om vad som hänt i landet, och då slår det mig varför ståuppkomiker har ett av världens svåraste jobb. Ett nyhetsankare ska berätta att Christer Fuglesang har landat på jorden igen så att alla förstår. Soran Ismail, som vill bli komiker på heltid, måste få det att vara roligt och skämta om blöjdräkterna och frisbeevärldsrekordet.
Och om inte publiken skrattar, ja då har man misslyckats.
Restaurangens sittplatser är fyllda till sista stol, och i ett hörn på ett lågt bord står en skylt där det står Reserverat för Komikaze. Komikaze är den klubb som anordnar humorkvällarna på Hemma Hos och de tar väl hand om dem som ska delta i nybörjartävlingen Bungy Comedy där oerfarna komiker får tre minuter på scen för att testa ståuppkomik på en publik.
Efter en stund anländer Soran. Han berättar att han inte längre betraktas som nybörjare, han har hållit på med stand up i snart ett halvår. Första gången han stod på scen var just på Bungy Comedy-tävlingen i oktober.
Han vann deltävlingen och sedan även finalen på klassiska Norra Brunn i Stockholm. Nu har han stått på scen och fått människor att skratta över tio gånger, både i Stockholm och på Uppsalakrogen Harrys stand up comedy-kvällar. Han berättar för Kaktus att han blir mer och mer avslappnad för varje gång han märker att ett skämt går hem hos publiken.
- Men jag är alltid nervös innan jag ska köra. Man är så avklädd och naken när man står där och ska få människor att skratta.
Många ger upp efter en eller ett par framträdanden där publiken inte tyckt om vitsarna. Dessutom finns det inte tillräckligt många scener för komiker i dag, de enda scenerna som finns att växa på finns i storstäderna och på tv, allt som allt knappt 30 klubbar och några humorprogram på tv. Det borde innebära att konkurrensen är stenhård, men det tycker inte Soran. Han tycker att komikervärlden är mer lik en familj.
- Man får hela tiden tips och stöd från de mer erfarna komikerna. Sådant som man har nytta av och som publiken kanske inte tänker på.
För att gå hem hos publiken måste man komma med något nytt, tycker Soran. Han tycker att det är viktigt att man skapar sig en egen personlig stil som komiker. Hans egen stil har han lite svårt att sätta ord på.
- Jag vill vara rolig och allvarlig på samma gång. Jag vill få dem att skratta men samtidigt så vill jag föra fram åsikter jag har.
Men det är inte det första man ska tänka på som ståuppare.
- Man ska inte bara kunna leverera skämt, man måste kunna göra det med inlevelse. Publiken måste tro på dig, säger han.
Måns Möller, känd från bland annat tv-programmen Time-out och Extra Extra, är också på restaurangen i kväll för att testa lite nytt material. Han håller med Soran.
- Många som kör standup fattar inte att man måste börja med att sälja sig själv. Du måste vara trovärdig som person för att dina skämt ska bli trovärdiga.
Men viktigast är ändå publiken.
- Det handlar mycket om att se vilka publiken är. De är ju instrumentet man spelar på som komiker.
Måns har varit i branschen i över tio år. Som så många andra komiker startade han sin karriär på Norra Brunn i Stockholm.
Där tjatade han in sig på en talangtävling och arbetade dessutom som springpojke.
- Jag skulle hälla upp whisky och sköta Claes Malmbergs regel. Han skrek så mycket redan då att han behövde någon som sänkte mikrofonljudet när han gick i gång.
Måns var en av de allra yngsta ståuppkomikerna när han började i 21-årsåldern. Nu är han en av de mest erfarna i branschen, men även han tycker att jobbet är svårt ibland.
- Ibland går det trögt att komma på nytt material, och att sen våga köra det. Första gången man kör nytt är alltid nervös.
Men även han tycker att det är viktigt att de äldre lyfter fram de yngre. De ska få hjälp på traven i ett av världens svåraste jobb.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!