Pendlaren Jonas Ewemo skrattar högt. Men det är mer av förvåning än av glädje. Han har just fått beskedet - genom UNT - att SJ vill ha kontakt för att kunna ersätta de stora besvären under tågkaoset i våras. Tidigare har han fått avslag på sitt ersättningskrav. Det är det som fått honom att reagera och kontakta UNT.
– Det är ju märkligt att det ska krävas att man kontaktar medierna för att det här ska lösa sig.
Jonas Ewemo har månadskort och pendlar dagligen från Stockholm till jobbet i Uppsala. Efter branden i ett ställverk i Myrbacken mellan Märsta och Knivsta i våras blev pendlingen ett dagligt kaos under två veckors tid.
– Det kunde ju bli sex olika delsträckor varje dag för att ta sig till och från Uppsala, det var ersättningsbuss hit, SL-pendel dit, sedan buss igen, eller tåg...
SJ hade ett guldläge att visa sig från sin mest kundvänliga sida i och med att de snart visste att stoppet skulle pågå i två veckor. Snabbt hade de kunnat meddela att en generell ersättning skulle utgå i form av två veckors förlängning på månadskortet. I stället har resenärerna fått fylla i ett formulär på SJ:s hemsida, ett slags loggbok där man ska redovisa varje enskild händelse i kaoset under de två veckorna, med tågnummer på inställda avgångar och allt.
– Det här var ju helt orimligt att kräva av kunden. Jag försökte i stället få en generell ersättning.
Efter tre och en halv månads väntan kom så helt nyligen beskedet. Avslag, var god fyll i blanketten på nätet.
– Om det var svårt att göra det redan när det här hände, är det ju inte lättare efter tre och en halv månad att minnas, säger Jonas Ewemo.
På ett pendlarforum på Facebook förklarade Jonas Ewemo krig mot SJ efter avslaget och kontaktade UNT. När UNT sedan ber SJ att kommentera Jonas Ewemos kritik blir beskedet efter några dagar att något har gått fel.
– Vi vill komma i kontakt med honom för att rätta till det här. Omfattningen på den här störningen var så stor att vi borde ha kunnat göra ett undantag från systemet med att fylla i blanketten på hemsidan, säger Maricka Berggren, på SJ:s presstjänst.
UNT har efterfrågat hur stort belopp SJ betalat i ersättning efter tågstoppet. Men den summa som finns är den totala för all extra kundservice, som ersättningsbussar, restidsgarantiersättning, övertid för personal på stationerna.
– 18 miljoner kronor kostade kundhanteringen under tågstoppet, säger Maricka Berggren.
De pengarna borde ha kunnat användas bättre, tycker Jonas Ewemo.
– Det man upplevde som kund var ju en total brist på service och kundvänlighet. Det var fruktansvärt.
Nu pågår ett arbete inom SJ med att göra det enklare för kunderna att ansöka om restidsgaranti, uppger Maricka Berggren. Redan i dag finns möjlighet för kunder med månadskort att få sin ersättning samlad och utbetald vid ett tillfälle, enligt henne.
– Men det finns ett behov av att göra det enklare för kunden och det pågår sådana projekt.
Maricka Berggren nämner också att det pågår flera projekt i tågbranschen, bland annat tillsammans med Trafikverket, med stort fokus på att förbättra informationen till resenärerna vid störningar.
Enligt henne har samtliga restidsgarantiärenden från det långa stoppet i maj nu haterats. Maricka Berggren ser ingen risk för att någon som inte orkat ta strid med SJ skulle ha fått mindre ersättning.
– Vi ersätter förstås alla som har rätt till det enligt kriterierna. Storleken beror på hur den försening man drabbats av klassas av Trafikverket.
Den tekniska utredningen av vad som egentligen inträffade vid branden i Myrbacken förväntas bli klar senare i höst. UNT har tidigare berättat att samhällsekonomiska beräkningar visat att tågproblemen i början av sommaren kostade samhället 9 miljoner kronor om dagen i bland annat utebliven arbetstid – mycket lågt räknat.