Han tvingas betala dubbla hyror - Får 74 kronor kvar

Dubbla hyror i samband med flytt till ett vårdboende ställer till problem för äldre med låg pension. 87-åriga Harald Granell har 74 kronor kvar på sin pension efter att hyrorna är betalda.

Harald Granell klarade inte längre att bo kvar i sin förra lägenhet. Nu har han fått ett äldreboende, men tvingas betala dubbla hyror. Kvar blir 74 kronor i månaden.

Harald Granell klarade inte längre att bo kvar i sin förra lägenhet. Nu har han fått ett äldreboende, men tvingas betala dubbla hyror. Kvar blir 74 kronor i månaden.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2007-12-21 09:00
Harald Granell trivs i sin etta på Aleris äldreboende på Glimmervägen i Eriksberg. Personalen är snäll, tycker han. Men ändå känner han sig ledsen. AP-fastigheter har inte velat gå med på att låta honom säga upp sin förra lägenhet tidigare än om tre månader, med hänvisning till villkoren i hyreskontraktet.
Beskedet drabbar honom hårt och skapar oro. Efter att båda hyrorna är betalda har han 74 kronor kvar av pensionen. Så kommer det att se ut till mars månad då hyreskontraktet på den förra lägenheten går ut.

Harald klarade inte sig själv längre och var tvungen att tacka ja till den nya lägenheten i Eriksberg. Hans förra lägenhet, en etta, ligger centralt i Svavahuset.
- När det är bostadsbrist borde det vara lätt för AP-fastigheter att hitta en ny hyresgäst, tycker Harald i sin nya lägenhet.
Dottern Catarina Granell-Hagsten har försökt förmå AP-fastigheter att ändra sig. De är inte skyldiga att låta honom gå ur kontraktet tidigare, men Catarina tycker att de kunde göra det i alla fall. 87-årige Harald har varit hyresgäst hos AP-fastigheter i 31 år.
- Det är dåligt när man har haft en hyresgäst så länge att inte kunna visa någon välvilja eller medkänsla. Jag får till svar att "det är inte lätt att bli gammal". Men gör det lätt då, känner jag. De kan ju faktiskt hjälpa till.

Harald fick ett äldreboende beviljat i våras. I början av november fick han erbjudande om en lägenhet på Glimmervägen. Dottern Catarina berättar att han var tvungen att tacka ja inom sju dagar och att hyran skulle börja betalas från och med december månad.
Enligt Mona Sveijer, debiteringsassistent i Uppsala kommun, är det vanligt förekommande att äldre drabbas av dubbla hyror vid en flytt till äldreboende.
- De flesta som tackar ja till en lägenhet råkar ut för det. Och visst kan det bli tufft ekonomiskt.
Om pensionen är låg och den äldre drabbas av dubbla hyror, sänker kommunen i stället avgiften för mat och omvårdnad på det nya boendet. Men hyran sänks aldrig.
UNT: Vad säger ni till dem som inte har råd att betala dubbla hyror?
- Vi kan bara hänvisa dem till socialtjänsten. Vi har inte befogenheter till något annat, säger Mona Sveijer, debiteringsassistent i Uppsala kommun.
Catarina Granell-Hagsten tror att det är svårt för många äldre att vända sig till socialtjänsten, i synnerhet om de inte har anhöriga som kan hjälpa till.
Tomas Pettersson, affärsenhetschef för AP-fastigheter i Uppsala, hänvisar till att man följer hyreslagen.
- Vi försöker att hjälpa till så gott det går, men vi ruckar inte på uppsägningstiden. Det kan ju finnas andra personer som är i en liknande situation.
UNT: Är det mest rättvist att samma hyresvillkor gäller för alla?
- Ja, det tycker vi.
UNT: Är det rättvist att behandla äldre på samma sätt som unga och yrkesverksamma människor?
- Ja, för att det inte ska bli för godtyckligt. Med individuella bedömningar kan man komma i en diskussion om varför den ena hyresgästen fick kortare uppsägningstid men inte den andra hyresgästen. Det vi kan hjälpa till med är att informera om att lägenheten är tillgänglig tidigare.
Även Uppsalahem har normalt tre månaders uppsägningstid för sina hyresgäster. Men äldre hyresgäster som blivit anvisade ett äldreboende inom kommunen behöver bara betala den gamla hyran i två månader.

Daniel Jansson
daniel.jansson@unt.se 018-478 14 17
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om