Många har säkert föreställningen att handeln i centrala Uppsala tynar bort medan folk istället shoppar på stormarknader i bland annat Gränby och Boländerna. Men enligt siffror från bland annat SCB som Fastighetsägarna Mittnord sammanställt stämmer det inte. De två senaste åren har handeln i Uppsala kommun som helhet vuxit med 5,4 procent medan försäljningen i centrala Uppsala ökat något mer, med 6,0 procent.
Under 2014 steg omsättningen av sällanköpsvaror som kläder, elektronik och möbler med 4,4 procent i Uppsala city jämfört med året innan.
– Få kommuner om ens någon kan uppvisa sådana siffror för centrumhandeln som Uppsala, säger Andreas Sjöberg, marknadsområdeschef vid Fastighetsägarna Mittnord som dock håller med om att Uppsalas befolkningstillväxt är en del av förklaringen.
Vad beror det då på att Uppsalas centralt belägna butiker, krogar, hotell med mera verkar klara sig jämförelsevis bra i konkurrensen?
Lisa Thörn vid Uppsala Citysamverkan svarar genom att beskriva en utveckling de senaste fem-sju åren då handeln med dyrare sällanköpsvaror flyttat från city till Uppsalas externa köpcentrum.
– Den handeln har ersatts av en mer upplevelsebaserad konsumtion i stadskärnan, bland annat restaurangbesök. Det i kombination med att många butiker i centrala Uppsala har öppet till klockan 19 på vardagarna får folk att stanna kvar längre i området, säger hon. City har blivit en mötesplats och det finns en mix av utbud där som inte externhandeln kan erbjuda.
Ungefär 3 400 personer arbetar vid Uppsalas centralt placerade butiker, salonger, krogar, hotell etc. Ett problem för näringsidkarna i stadskärnan är dock att de affärskoncept som passar bäst i city inte omsätter särskilt mycket pengar.
Affärsidkare i många andra kommuners centrala delar klagar på brist på bland annat p-platser, begränsade öppettider och tomma lokaler. Enligt Andreas Sjöberg finns inte de problemen i Uppsala men han skulle ändå vilja se några åtgärder för att förbättra cityhandeln.
– Man måste vara noga med vilka etableringar som sker i city. Behövs det till exempel ett växlingskontor i A-läge? Kan man få in restauranger där folk dröjer sig kvar längre, frågar sig Andreas Sjöberg.
Han kommer med ett par förslag till politikerna:
– Bygg fler bostäder i innerstaden och gör det lättare att hitta till parkeringshusen.