Kommunen har beviljat ett 50-tal funktionsnedsatta personer plats vid vårdboenden. Men en märklig situation har uppstått där personerna får stå kvar i boendekön trots att det finns ett 20-tal inflyttningsklara platser.
Dessutom blir det stora fördyringar. Enligt omsorgsnämndens ordförande Eva Christiernin (S) drabbas kommunen av onödiga kostnader på cirka 1,3 miljoner kronor i månaden.
– Kommunens hantering av detta är tragisk för brukarna, säger Annsofie Åhlander som sitter i styrelsen för brukarorganisationen FUB Uppsala.
Bakgrunden är en politisk låsning. De tomma vårdplatserna finns hos några privata vårdbolag. För att kommunen ska kunna använda dem måste politikerna först komma överens om vilken lag som ska tillämpas, LOU, lagen om offentlig upphandling eller LOV, lagen om valfrihetssystem.
Den borgerliga alliansen i Uppsala beslöt före valet att vårdplatserna skulle köpas in med LOV.
– Jag var jätteglad att vi äntligen skulle kunna erbjuda de här boendeplatserna, säger Stig Rådahl (M), dåvarande ordförande i nämnden för hälsa och omsorg som nu omvandlats till omsorgsnämnden.
Om allt gått som planerat hade det enligt Stig Rådahl kunnat bli inflyttning vid det gångna årsskiftet.
Men efter höstens val förklarade de rödgröna partierna, som då kommit till makten i Uppsala, att de ville använda LOU istället för LOV.
– De gjorde det till en principgrej vilket kom att medföra stora förseningar, säger Stig Rådahl.
Eva Christiernin (S) anser att det är de borgerliga som bär ansvaret.
– Vi förklarade efter valet att vi ville gå vidare med LOU. Men det hela blev en känslomässig fråga för alliansen, de ville driva sin politik vilket nu drabbar de funktionsnedsatta personer som står i kö för bostad, säger hon.
I och med att alliansen till följd av reglerna satt kvar i majoritetsställning i nämnden för hälsa och omsorg fram till årsskiftet kunde de tillfälligt sätta stopp för de rödgrönas krav på LOU. Alliansen beslöt under hösten att LOV skulle tillämpas trots att de rödgröna förklarat att de skulle riva upp det och i ett senare skede gå in med LOU.
Boendeplatserna försenas därmed ytterligare och kan stå klara till sommaren istället.
Stig Rådahl säger att han var medveten om att det kunde bli förseningar i och med att alliansen efter valet sa nej till de rödgrönas krav på LOU. Följden blir att frågan nu måste ta omvägen via fullmäktige.
– Vi ville ha upp ärendet i fullmäktige för en diskussion. Då får funktionshinderrörelsen och de som förlorar på detta tänka lite på vad som hade varit bättre och bedöma vilka av oss som haft en bättre tanke, uppger Stig Rådahl.
Varken han eller Eva Christiernin anser att de funktionsnedsatta blivit brickor i ett politiskt spel.
– Vi hade en bra lösning. Om Socialdemokraterna hade fortsatt med den hade boendeplatserna gått att ordna fram snabbare än vad som blev fallet, säger Stig Rådahl.
Fördyringen på cirka 1,3 miljoner kronor per månad hänger samman med att en annan upphandling, som rör ytterligare ett 60-tal vårdplatser, blir fördröjd till följd av partiernas oenigheter.
Annsofie Åhlander vid FUB har ingått i kommunens arbetsgrupp som jobbat med boendeärendet.
– Frågan om LOV eller LOU är mest ett spel för galleriet. Partierna vill markera för väljarna var man står ideologiskt.
Hon tror dock att bråket egentligen inte spelar så stor roll vare sig för tidsplanen eller kostnaderna.
– Kommunen hade kunnat lösa det här för länge sedan men man tycker det blir för dyrt att bygga boenden. Det är billigare att låta utvecklingsstörda ungdomar bo kvar hemma och så betalar man viten istället.