Räds inte politiskt getingbo

Som ny ambassadör i Israel hamnar Erik Ullenhag mitt i Mellanösterns politiska getingbo. Där hoppas han kunna bidra till att lösa en av regionens mest infekterade konflikter.

Erik Ullenhag har tagit sig från Uppsala till Jordanien. Snart väntar nästa destination – Israel.

Erik Ullenhag har tagit sig från Uppsala till Jordanien. Snart väntar nästa destination – Israel.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Uppsala2020-07-28 19:32

Knappt tre månader har passerat sedan Utrikesdepartementet meddelade att Erik Ullenhag blir Sveriges nästa ambassadör i Israel. Den 1 september går flyttlasset till Tel-Aviv, men innan det sker passar han på att avnjuta lite semester på hemmaplan. Som ambassadör i ett nytt land krävs det dock lite ansträngningar även under ledigheten för att enklare kunna acklimatisera sig i den nya miljön.

– Jag kommer inte lära mig hebreiska på 3-4 år i Israel, men att lära sig några ord och veta hur man inleder ett samtal visar på respekt, säger Erik Ullenhag.

Rent geografiskt blir flytten kort. Sedan 2016 har han huserat i grannlandet Jordaniens huvudstad Amman som ambassadör för Sverige.

När flyttlasset går till Israel väntar två veckor i karantän. Sedan får han kliva ut i ett Israel vars relationer till Sverige har blivit allt frostigare under senare år. När Sverige erkände Palestina som stat 2014 reagerade Israel kraftigt. Landets utrikesminister kallade den svenska regeringens beslut för “beklagligt” och så sent som i början av juli i år kritiserade Israels ambassadör Sverige för att "skylla allt som är fel på Israel".

– I grunden har Sverige och Israel långa och bra relationer. Vi har ett stort företagssamarbete mellan länderna samtidigt som många svenskar lever i Israel. För mig är det viktigt att understryka att vi är vänner med både Israel och Palestina och förespråkar en tvåstatslösning, säger Erik Ullenhag.

Det är ändå ganska hård kritik som riktats från israeliskt håll. Är banden verkligen så vänskapliga mellan Sverige och Israel i nuläget?

– Ja, vi har överlag väldigt goda relationer på många nivåer med Israel som jag hoppas kunna vara med och fördjupa. Men jag tror att man ska vara försiktig med att säga exakt hur det ska gå till.

Han vill inte recensera hur varken Sverige eller Israel hade kunnat hantera situationen för att undvika den stundtals hätska stämningen.

Sverige har ett visst inflytande för att mäkla fred i Israel-Palestina-konflikten, men då främst som en komponent i EU och FN menar Erik Ullenhag.

– För att vara ett land på 10 miljoner spelar vi en större roll internationellt än vad storleken anger. Men vi måste också vara ödmjuka. För att påverka behövs fler aktörer än bara Sverige. I grunden är det parterna själva som måste komma överens.

En detalj som kan göra Sverige extra lämpligt i rollen att medla är att man har ett gott rykte i stora delar av världen, menar Erik Ullenhag. Men på vilket sätt kan egentligen ett såpass litet land påverka?

– Sverige och det internationella samfundet kan inte ordna rättigheter i andra länder, men vi står upp för de värderingar vi tror på och kan stärka organisationer, civilsamhälle och företag som jobbar med de frågorna.

Efter en lång politisk karriär kandiderade han förra året till partiledarposten inom Liberalerna, men förlorade mot Nyamko Sabuni. Nu är han inte särskilt sugen på att prata om varken politik eller sitt gamla parti.

– När jag arbetar för Utrikesdepartementet så är jag diplomat. Dessutom ska man vara försiktiga med att kommentera när man sitter på läktaren och inte själv är aktiv.

Ambassadörsuppdraget i sig har han inte tröttnat på – tvärtom. Den största anledningen till att han fortfarande uppskattar ämbetet är det ständigt varierande schemat.

– Vad man gör skiljer sig helt från dag till dag. I början av coronakrisen låg mycket fokus på att hjälpa svenskar i Jordanien att komma hem. Men annars är det en kombination av många olika saker. Överlag försöker man bygga relationer och kunskap.

För tillfället har Erik Ullenhag tagit paus från att representera Sverige. På semestern försöker han undvika att vara talesperson för någonting alls. Då går i stället tiden åt att besöka släkt och vänner runt om i Sverige. Semestern avslutas nu i Värmland vid sjön Ullen, varifrån namnet Ullenhag ursprungligen härstammar. Uppsala, där han växte upp och bodde sporadiskt till 30-årsåldern, har redan avverkats – för den här gången. 

– Jag är svag för Uppsala som stad. Samtidigt är det alltid lite sentimentalt att komma tillbaka. Det finns en tjusning i att staden alltid förändras och att det kommer in nya människor, men det gör också att det inte riktigt är samma stad som man en gång bott i.

Var bor du helst – Uppsala eller Amman?

– Det beror på tidsperioden. Men handlar det om för evigt blir det ju Uppsala.

Det här är Erik Ullenhag

Född: 1972, Uppsala.

Aktuell som: Blivande ambassadör i Israel.

Tidigare noterbara uppdrag: Integrationsminister (2010-2014 (Liberalerna, dåvarande Folkpartiet)), Ambassadör i Jordanien (2016-2020).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!