– Aldrig tidigare har jag haft så ont i magen. Mycket värre än en vanlig maginfluensa. När smärtorna satte in var det som om en knytnäve drogs ihop i magen. Magsmärtorna var lika intensiva som värksmärtorna när jag födde barn, säger hon.
Att ha rejält ont i magen är en erfarenhet hon delar med de flesta som insjuknat i en campylobacterinfektion. Men för henne började infektionen inte som en magsjuka.
– Det var precis efter att jag kommit hem från en resa i Spanien i början av juli som jag fick feber och ont i huvudet. Men inte hade jag någon tanke på att jag var på väg att få en svår magsjuka, säger Maria Wennerström-Wohrne.
Så verkade det inte heller vara. Efter några dagar var hon feberfri och kände sig så pass pigg att hon till och med tog ett träningspass på Friskis & Svettis.
– Morgonen efter hade jag hög feber igen och ont i kroppen. Efter ett par dagar kom också magsmärtorna. Jag vet att det är viktigt att dricka när man är magsjuk, men det var nästan omöjligt, säger hon.
Till sist skjutsade hennes man in henne till Akademiska sjukhusets akutmottagning. Efter en röntgenundersökning kunde den första misstanken om att hon drabbats av tarmvred avfärdas.
Ett dygn på akuten följdes av ytterligare fyra dygn på infektionskliniken där hon bland annat fick vätskedropp.
– Trots att diarréerna, som tydligen är typiska för campylobacterinfektioner, började först efter natten på akuten var jag väldigt uttorkad efter febern och svårigheterna att få i mig vätska, säger hon.
Vid infektionskliniken misstänkte läkaren som tog hand om henne att hon hade en campylobacterinfektion, men det dröjde ytterligare flera dagar innan det fanns provsvar som bekräftade att så verkligen var fallet.
– När provsvaren kom mådde jag mycket bättre. Men dessförinnan hade jag haft flera dagars diarréer och varit inne ytterligare en omgång på infektionskliniken för att få vätskedropp, berättar Maria Wennerström Wohrne.
Under tiden vid sjukhuset samlades en massa prover in som ska användas i en vetenskaplig studie kring campylobacterinfektioner (se artikel här intill). Men exakt hur och var hon smittades kommer proverna inte att ge svar på – även om det verkar klart att hon, i likhet med två tredjedelar av dem som insjuknar med campylobacter, smittats under en utlandsresa.
– Jag har läst att många smittas av campylobacterbakterier i dåligt tillagad kyckling, men enda kycklingen jag åt var på en smörgås på planet under hemresan. Eller kanske smittades jag under en lunch med en väninna på en restaurang i Barcelona. Vi åt visserligen fisk, men hon blev också magsjuk efteråt, säger Maria Wennerström Wohrne.
Ännu är det för tidigt att helt blåsa faran över. När hon gjorde ett återbesök på infektionskliniken dagen efter att den här intervjun gjordes hade hon på nytt litet feber och ont i magen.
– Enligt läkaren jag träffade kan det gå så här litet fram och tillbaka under upp till fyra veckor, säger Maria Wennerström Wohrne.
"Har aldrig haft så ont i magen"
För en månad sedan hade Maria Wennerström Wohrne i Uppsala knappt hört talas om campylobacter. Hög feber, plågsamma magsmärtor och flera dagar på sjukhus med vätskedropp har lärt henne en hel del om Sveriges vanligaste magsjukebakterie.
Maria Wennerström Wohrne visste för en månad sedan knappt vad camfylobakter var för något.
Foto: Pelle Johansson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!