Varje år sker omkring 50 000 viltolyckor i Sverige, varav strax över 2 000 i Uppsala län. Rådjuren är överrepresenterade i olycksstatistiken och står för 75 procent av alla viltolyckor i länet, enligt Peter Berglund, länsansvarig jägare för Uppsala län vid nationella viltolycksrådet.
– Olyckorna brukar öka nu till hösten när det blir mörkare och djuren blir svårare att upptäcka, säger han.
I och med höstens antågande har Nationella viltolycksrådet en insatsvecka med start den 26 september där fokus ligger vid att informera allmänheten. Bland annat kommer de att vara på plats under Mickelsmässmarknaden i Örsundsbro den 2 oktober.
– Insatsveckan handlar om att nå ut med information. Sedan ett par år tillbaka begår man ett lagbrott om man inte kontaktar polisen vid en viltolycka med björn, varg, rådjur, hjort, lodjur, vildsvin, utter, mufflonfår eller örn.
Det spelar alltså ingen roll om djuret verkar skadat eller inte. Om du inte rapporterar in en olycka kan du straffas med böter. Viltremsor för att märka ut olycksplats finns att tillgå i kommunhuset, polisstationer och på vissa bilprovningsanläggningar.
Vad ska man tänka på om man råkar vara med om en viltolycka?
– Det kan ju vara väldigt skärrande, men det är bra om man försöker att skapa sig en så bra bild som möjligt av vad som händer och åt vilket håll djuret eventuellt försvann. Det betyder väldigt mycket för våra eftersöksjägare.
Han vill även upplysa alla trafikanter om att vara extra försiktiga under gryning och skymning eftersom djuren är väldigt aktiva under de perioderna på dyngnet.