Enligt Boverket kommer förutsättningarna för bostadsbyggandet inte förändras nämnvärt under 2025.
Byggkostnaderna ligger kvar på relativt höga nivåer sedan pandemin och bromsar byggtakten. Framförallt är det räntorna och materielkostnaderna som skjutit i höjden.
– Marknaden för bostadsbyggande är fortfarande avvaktande. Vi hoppades ju på en omsvängning i konjunkturen 2025, men med alla osäkerheter i omvärlden ser ljusningen ut att skjutas på framtiden, säger Tomas Stavbom, Handelskammarens regionchef i Uppsala län.
Under tiden marknaden velar växer tistlarna till sig i byggroparna runt om i Uppsala.
UNT listar här några av alla byggen som är planerade, några är påbörjade medan andra står stilla.
Vi börjar med den kanske mest iögonenfallande grusplanen:
Sivia torg
Såret efter Sivia torg har i princip sett likadant ut sedan 2023. Kanske är det snart dags att sätta spaden i jorden? Frågan går till projektledaren för bygget, Robert Bolmgren.
– Vi hoppas på nästa år, 2026, men vi har inte skrivit kontrakt med någon hotellkedja ännu, säger han.
Det finns flera intressenter förklarar han, och Petter Stordalens Strawberry hotel är kvar i kulisserna.
Några nya bostäder i attraktivt cityläge blir det alltså inte. Här ska ligga hotell och kontor. Det ska bli "en blomstrande mötesplats, för dagens och morgondagens Uppsalabo". Om man ska tro reklamen för projektet, som har fått det trolska namnet Aura.
Främre Boländerna
Lite längre söderut finns ett annat grusat område. Det gäller ytan mellan Säbygatan och järnvägen, mer känt i planeringen som "Främre Boländerna". Bostäder får inte byggas här, istället ska nya företagskvarter växa fram. Hela området beräknas vara färdigutvecklat 2035.
Först ut är en av etapperna närmast stadskärnan och Centralstationen, som börjar byggas ut från och med slutet av 2025. Men om den planen håller är högst osäkert.
Planerna ska även ta hänsyn till bygget av fyrspåret genom Uppsala.
Ångkvarnen
I Kungsängen (Industristaden) har silobyggnaderna som stod där rivits och ersatts med en gigantisk grusplan. Här ska 900 bostäder byggas i flera etapper.
I den första norra etappen pågår förberedelserna. 500 bostäderna väntas börja byggas till sommaren, med första inflytt 2027-2028. De två kommande etapperna söderut omfattar totalt cirka 300-400 bostäder till och planeras att byggstarta om två respektive fyra år.
Börjetull
Norr om Luthagen ligger ännu ett gammalt industriområde som ska förvandlas till bostäder. I Börjetull har brädgården rivits och de små industrierna som låg där förr har flyttat. Tomten är sanerad och schaktad, men just nu står allt stilla.
Ett av de inblandade byggbolagen tror på byggstart för sitt projekt under 2026 och det gäller då 600 lägenheter. Men hela detaljplanen rymmer 1 600 bostäder totalt och för resterande 1 000 är framtiden oviss. Risken är att delar av området kommer vara en grusplan några år till.
Torbjörnstorg
Här fanns förr en livsmedelsbutik. Nu är fastigheten övergiven och inhägnad i väntan på rivning. När det väl sker ska det bli höghus med 122 bostäder och moderna butikslokaler, gym och restaurang i botten. Byggstarten är beräknad till någon gång i år, men det tror man på kommunen är lite väl optimistiskt.
Östra Sala backe
Här kommer fler bostadskvarter att byggas och målsättningen är att så småningom bygga samman Östra Sala backe med Gränbystaden. Målsättningen är att byggstarta kvarteret närmast Fyrislundsgatan 2026 med 200 bostäder, en mix av hyresrätter och bostadsrätter.
Årsta Torg
Här ska det byggas 231 hyresrätter och starten är planerad till första kvarteret 2026 följt av ännu en etapp med start andra kvarteret 2028.
Kapellgärdet
Vid korsningen av Råbyvägen och Vattholmavägen planeras det för nya bostäder, bland annat studentlägenheter. Ett hus på 8 våningar tronar redan på tomten. Byggstart för kommande etapper i det södra kvarteret planeras preliminärt ske våren 2026.
Här planeras för ett varierande utbud av bostäder, förutom studentboende ska det även byggas seniorbostäder och vanliga hyresrätter. Sammanlagt handlar det om 800 nya lägenheter, varav cirka 240 ska bli studentlägenheter. I bottenvåningarna längs med de stora gatorna ska det bli lokaler. I korsningen Råbyvägen/Vattholmavägen planeras för ett nytt torg och en livsmedelsbutik.
Seminariet
Efter år av debatt om man överhuvudtaget ska bebygga denna lilla park byggs nu 113 bostadsrätter. Första etappen väntas vara inflyttningsklar sommaren 2026. Parken på runt 19 000 kvadratmeter ska kommunen rusta och sköta driften av.
Rosendal
En helt ny stadsdel växer fram och flera av etapperna i bygget är redan klara. När allt är klart 2030, ska här finnas sammanlagt 6 000 bostäder, både i form av hyresrätter och bostadsrätter.
Just nu byggs de sista 725 bostäderna med planerad inflytt under perioden 2026-2028.
Etapp fem ligger på mark som till största delen ägs av Akademiska hus. Här planeras en mix av bostäder och verksamheter, det mesta är knutet till Uppsala universitet. I etapp 5 kommer den framtida porten till Rosendal från Dag Hammarskjölds väg att ligga.
Busstomten
Marken ligger inramad av Kungsgatan, Siktargatan, Muningatan och Strandbodgatan. Här stod de gröna bussarna på rad fram till flytten av bussdepån ut till Fyrislund. I dag är större delen av marken vikt för parkeringsplatser, i väntan på det som komma skall.
Enligt planerna ska det byggas ny förskola, grundskola, idrottshall, centrumverksamhet, kontor, garage och ett torg på platsen som kommunen döpt till Norra Hovstallängen.
Skolan som är tänkt att rymma 750 elever från förskoleklass till och med årskurs 9 skulle ha varit i gång vid det här laget. Men planerna har skjutits på framtiden på grund av att skolbarnen blivit färre.
Södra city
Inte långt därifrån ligger ett annat bygge, än så länge pågår dock mest rivning. Skatteverkets och länsstyrelsens gamla lokaler håller på att jämnas med marken. Här ska det istället byggas en blandning av kontor, service, handel, hotell, verksamheter och bostäder. Det första kontorshuset Lumi är redan klart.
Området ska binda samman centrala Uppsala i norr med Kungsängens bostadsområde i söder och sträcka sig mellan Uppsala C i öst och Fyrisån i väst. Från Kungsängstorg med sin grisfontän ska det löpa ett grönt stråk hela vägen fram till Fyrisån.
Hela området planeras vara klart 2030.
På längre sikt planeras för ännu fler bostäder. Flera av de framtida områdena är kopplade till spårvägsutbyggnaden.
Planerna för Sydöstra staden, det som nu är Sävja, Bergsbrunna, Vilan och Nåntuna går vidare och området väntas exploateras i många år framåt. Från början fanns 22 500 bostäder inritade på kartan.
I Ulleråker ska det byggas ytterligare 7000 bostäder och med det följer förstås en utbyggd service i form av handel och skolor. Här pågår redan arbete med gator. Det har rests frågor om hur man bäst skyddar dricksvattnet och den gamla sjukhusmiljön. Just nu är detaljplanen för det som kallas Norra Ulleråker ute på samråd och den 21 maj planeras ett öppet hus för allmänheten där man kan ställa frågor om projektet.
Granne med Ulleråker ligger Ultuna, där det byggs för fullt väster om Dag Hammarskjölds väg och planeras för ännu fler bostäder på den östra sidan. Det handlar om totalt 6000 bostäder och exploateringen av området kommer pågå till 2050.
Sedan länge finns långtgående planer på att bygga i Eriksberg och Ekebydalen, ett förslag som orsakat protester från de boende i området. Planerna har ändrats efter kritiken och ett grönt stråk har ritats in mellan den befintliga bebyggelsen och de 350 lägenheter som planeras i Hammarparken.