Här är Uppsalas farligaste platser

Många upplever att parker är otrygga platser. Men tittar man på brottsstatistiken är det helt andra platser som är de farligaste i Uppsala.

Resecentrum upplevs som otrygg. Och det är också den plats som toppar listan över anmälda otrygghetsbrott i Uppsala.

Resecentrum upplevs som otrygg. Och det är också den plats som toppar listan över anmälda otrygghetsbrott i Uppsala.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2024-12-02 05:00

Nyheten i korthet

  • Uppsala Resecentrum, Dragarbrunnsgatan, S:t Persgatan och Stora Torget är de farligaste platserna i Uppsala enligt brottsstatistiken, trots att många upplever parker som otrygga.
  • Kommunen arbetar för att öka tryggheten i parker, trots att de inte är platser där många otrygghetsbrott anmäls.
  • Polisen i Uppsala arbetar för att öka närvaron i nöjesmiljöer och har startat ett projekt med krogarna mot narkotika och för ansvarsfull alkoholservering.

Uppsalas parker, särskilt Frodeparken och Källparken, pekas ofta ut som otrygga platser i kommunens trygghetsundersökningar. Tittar man i brottsstatistiken är det dock helt andra platser som är Uppsalas farligaste.

undefined
Källparken pekas ut som en otrygg plats, men det är inte en plats som sticker ut i statistiken över anmälda brott.

Allra flest otrygghetsbrott (se faktaruta) inträffar på vid Resecentrum, vilket är en plats som också upplevs som otrygg av många. Strax därefter hittar vi Dragarbrunnsgatan, S:t Persgatan och Stora Torget på listan. Detta är de platser i Uppsala där det under 2023 och 2024 anmälts fler än 20 sådana otrygghetsbrott. Annars är det stor skillnad mellan den upplevda och den faktiska otryggheten. Parkerna är överhuvudtaget inte en typ av plats där det anmäls särskilt många otrygghetsbrott.

Men kommunen satsar ändå mycket på att undanröja otryggheten i de utpekade parkerna, något som försvaras av Linnea Brolin, samordnare för trygghetsarbetet i kommunen.

– Tryggheten är subjektiv. De rapporter som vi får in handlar mycket om mörka platser där invånarna känner sig otrygga, säger Linnea Brolin.

Lisa Sannervik, kommunpolis i Uppsala, säger att otryggheten inte bara handlar om ifall det begås brott eller inte på en plats.

– Det kan vara att det uppehåller sig personer där som upplevs som otrygga.

Tittar man mer systematiskt i listan över var otrygghetsbrotten begås ser man att stans krogliv är en bakomliggande faktor.

– Vi kan se att våld är starkt sammankopplat med alkohol och drogbruk. Och vi jobbar i dag för att ha en hög polisiär närvaro i nöjesmiljöer. Vi har också startat ett projekt tillsammans med krogarna mot narkotika och för ansvarsfull alkoholservering, säger Lisa Sannervik.

En annan viktig faktor som Lisa Sannervik lyfter fram är att få in det hon kallar kapabla väktare i stadsmiljön. Det handlar om att stärka den sociala kontrollen och få fler människor att ingripa om det händer något.

– Den som känner att risken är stor att bli upptäckt avstår från att begå brottet. En kapabel väktare kan vara vem som helst, en vanlig flanör, säger hon.

undefined
Frodeparken är inte särskilt brottsutsatt om man ser till antalet anmälningar om otrygghetsbrott.

Några positiva exempel hon nämner är Allt ljus på Uppsala, som lockar ut Uppsalaborna i vintermörkret. Men även det arbete som skett på Forumtorget med olika aktiviteter i stadsmiljön.

Om man har aktiviteter på en plats som gör att bråkiga personer rör sig därifrån, finns det inte en risk att man bara flyttar problemen någon annanstans?

– Naturligtvis sker en flyttningsprocess. Man måste jobba hela tiden och göra uppföljningar. Men problemen avtar för varje förflyttning, säger Lisa Sannervik.

748 otrygghetsbrott

Från polisen har vi begärt ut en lista på anmälda brott som har skett utomhus för brotten misshandel, rån, sexuellt ofredande och våldtäkt i Uppsala kommun under 2023 och fram till mitten av november 2024.

Under perioden har det totalt anmälts 748 sådana otrygghetsbrott. Det har dock inte anmälts några fall av våldtäkter utomhus alls under den undersökta tidsperioden.

I samband med en händelse kan flera brott ha anmälts samtidigt, och då har samtliga anmälda brott räknats med var för sig.

Så här fördelar sig brotten på olika typer totalt i kommunen:

Misshandel: 589

Rån: 155

Sexuellt ofredande: 4

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!