– Är det sant? Vad kul!
Ja, inte konstigt att studenterna som sitter och pluggar här i ett klassrum på Ångström jublar över lönestatistiken. De ska bli civilingenjörer i informationsteknologi, vilket i dagsläget innebär en medianlön på 54 500 kronor tre år efter examen. Bara läkare tjänar lika mycket.
– Det var ju verkligen en positiv överraskning, även om jag visste att civilingenjörer generellt tjänar rätt bra. Men jag valde inte utbildning främst utifrån lön, utan utifrån intresse, säger William Ewerblad.
– Och så är arbetsmarknaden bra, särskilt om man inriktar sig mot IT, konstaterar Williams kursare Irma Fristam.
Av de tio utbildningarna på Uppsala universitet som leder till högst lön kniper olika civilingenjörsinriktningar sex platser. På topplistan hittar man också läkarprogrammet, systemvetenskap, datavetenskap och apotekarprogrammet.
Idel naturvetenskap, alltså.
– Ja, det är de utbildningarna arbetsmarknaden efterfrågar mest. Särskilt civilingenjörsutbildningarna, och i synnerhet de med inriktning mot programmering och systemutveckling. Arbetsmarknaden inom tech är väldigt stark, säger Frans Björnsson, vd på den fristående jämförelsetjänsten Ednia som sammanställt statistiken utifrån uppgifter från Skatteverket.
Bara två utbildningar i Sverige ger högre löner än Uppsalas läkarprogram och civilingenjörsprogrammet i IT: civilingenjör i industriell ekonomi i Lund respektive på KTH.
Hur står sig Uppsala universitets utbildningar överlag i lönekonkurrensen?
– Uppsala ligger i den absoluta toppen. I den nationella topp 20-listan av utbildningarna som leder till högst lön är det bara KTH som slår Uppsala, säger Frans Björnsson.
Varför ligger Uppsala så bra till?
– Förmodligen för att man har bra utbildningar som arbetsmarknaden efterfrågar samt ambitiösa studenter. Uppsala har ju överlag höga antagningspoäng.
I mitten av löneligan ligger utbildningar inom samhällsvetenskap och ekonomi. Vad gäller dessa kan dock lönerna skilja stort mellan olika lärosäten – till exempel kan ekonomer från Handels räkna med 20 000 mer än många andra ekonomer.
I botten finns främst utbildningar inom konst och humaniora.
– Språkvetarprogrammet i Uppsala, till exempel, har en medianlön på 28 000 tre år efter examen, säger Frans Björnsson.
Hur mycket ska man bry sig om lön i val av utbildning?
– Det beror såklart på ens prioriteringar. För vissa är lönen själva anledningen till att man utbildar sig. För andra handlar det mer om att läsa det man tycker är intressant. Men löneläget är ju bra för alla att vara medvetna om och väga in om man funderar mellan olika utbildningar.
Har du fler råd?
– Ja: titta bredare än de fem program du känner till. Det finns över 2 000 utbildningar i Sverige.
Hur mycket ska man bry sig om vilken stad man pluggar i?
– Det spelar såklart roll. Utbildningarna kan ha väldigt olika innehåll även om de heter samma sak, så kolla kursplanerna. Och så beror det ju på vad man vill få ut av studieåren. Ett studentliv som Uppsalas kan ju förgylla hela studietiden.
Vid ett bord i en korridor på Ångström sitter kursarna Anna Hansson och Daniel Richert, som ska bli högskoleingenjörer i maskinteknik. De valde Uppsala för studentlivet – och är supernöjda.
– Jag kommer från Lund och ville komma hemifrån men ändå plugga i en riktig universitetsstad, säger Anna Hansson, 23.
Daniel Richert, som kommer från Sälen, håller med:
– Uppsala är bästa studentstaden. Det bara är så.