Linnés rÄgÄkrar ska lÄngsamt Äterskapas

I samband med Linnéjubileet pÄbörjades ett arbete att ÄterstÀlla markerna kring Linnés Hammarby till 1700-tal. PÄ söndagen visades en del av arbetet för besökarna.

Nils Wattson-Jönsson, 3 Är, och pappa Olof Jönsson testar att slÄ med lie.

Nils Wattson-Jönsson, 3 Är, och pappa Olof Jönsson testar att slÄ med lie.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2021-08-15 19:30

Kulturreservatet kring Linnés Hammarby Àr Àven ett forskningsprojekt. HÀr odlas vad man kallar en evolutionÀr rÄg. Det Àr en Àldre rÄgsort, som vÀxer högre och har ett större rotsystem, och dÀrmed Àr tÄligare Àn de moderna sorterna. Den har ocksÄ fler gener Àn modern rÄg och tanken Àr att den med tiden ska utvecklas till en lokal sort som anpassats efter förutsÀttningarna pÄ platsen.

– Vi spar utsĂ€de mellan Ă„rgĂ„ngarna för att kunna se hur det förĂ€ndras, sĂ€ger Clas Tollin, forskare i agrarhistoria vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Kulturreservatet, som omfattar markerna kring Linnés Hammarby, Àr ett samarbete mellan lÀnsstyrelsen och SLU dÀr man lÄngsamt försöker Äterskapa jordbrukslandskapet som det sÄg ut i mitten av 1700-talet pÄ Linnés tid. Arbetet inleddes 2006, Äret före Linnéjubileet, dÄ kulturreservatet bildades. En viktig del Àr att lÄngsamt minska nÀringsmÀngden i jorden, sÄ att den gamla floran kan Äterskapas i markerna.

PÄ söndagen hölls skördedag och Maria Walter, landskapsarkitekt som jobbar Ät lÀnsstyrelsen med förvaltningen av kulturreservatet, visar hur man skördade rÄgen. Eftersom den vÀxer mycket högre Àn dagens sorter behövde man skörda den tidigare, innan sÀden lagt sig. DÄ fick den eftermogna pÄ krakar, balar som hÀngdes pÄ störar. Ofta anvÀndes skÀra i stÀllet för lie för att minska förlusterna.

– Man hĂ€ngde rĂ„gen i solfjĂ€derform, och mot solen, sĂ„ att den kunde torka, berĂ€ttar Maia Walter.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!