– Alla dörrar kommer att öppnas automatiskt eller stå öppna så man ska inte behöva vidröra några ytor i onödan, berättar Hanna Olsson Lannberg som är planeringsansvarig på Uppsala Konsert och Kongress, UKK.
På UKK pågår arbetet med att ställa om den stora D-salen på bottenplan till vaccinationslokal. Det är 900 kvadratmeter golvyta och har använts för allt från Liberalernas partikongress till livespelningar med Cheri och andra stora artister. Många Uppsalabor brukade äta lunch i salen innan pandemin. Sedan november har ingen kunnat komma på besök enligt restriktionerna. Bara en handfull av de 60 medarbetarna i anläggningen jobbar i huset. De flesta arbetar hemifrån. Men nu är det liv och rörelse igen, för snart ska Region Uppsala hyra lokalen för att genomföra vaccinationsplanens fjärde fas.
– Vi vet inte när vaccinationerna kommer men vi vet att lokalerna ska finnas till förfogande från den första april, säger Hanna Olsson Lannberg.
I normala fall kan över tusen personer inhysas i salen. Men nu blir det betydligt färre, berättar Gabriella Gullberg som är chef för möten och event på UKK.
– Regionen har sex provstationer så det kommer inte röra sig många människor här inne. Det ska vara lätt att hålla avstånd, säger hon.
Under en pandemi kan vaccin vara stöldbegärliga. Därför kommer Regionen se till att det finns ordningsvakter på plats. Dessutom kommer inga vaccinationsdoser förvaras på UKK nattetid.
– Vårdpersonalen tar med sig allt värdefullt under tiden som de inte är här, berättar Gabriella Gullberg.
Efter att patienten får sin dos kommer man att sitta kvar och vänta en kvart för att se att man inte blir yr i huvudet eller får några andra biverkningar. Regionen har också ställt in en brits om någon mår riktigt dåligt. Ingången kommer att ske genom den stora entrén och när patienterna är färdiga kommer de gå ut genom en av nödutgångarna. Att ha en separat in- och utgång är centralt för att hålla isär personer och minska risken för smittspridning.
– En positiv sak är att vi får vara en del av lösningen på pandemin. Det känns fantastiskt. Sen har vi också ett egenintresse i detta. Ju snabbare vaccineringen går desto snabbare kan vi hoppas att samhället återgår till det normala och vi kan göra det vi älskar – hålla möten och konserter, säger Gabriella Gullberg.