Uppsalabor i city är största klimatbovarna

En genomsnittlig Uppsalabos konsumtion orsakar 6 ton utsläpp av koldioxid per år. Men det är stora skillnader inom kommunen, där invånarna i kvarteren runt Linnéträdgården släpper ut 50 procent mer än en snittperson i Lindbacken.

Vid Linnéträdgården släpper invånarna ut 50 procent mer klimatgaser än i västra Flogsta.

Vid Linnéträdgården släpper invånarna ut 50 procent mer klimatgaser än i västra Flogsta.

Foto: Alexzandra Persson

Uppsala2025-05-20 06:30

Forskningsinstitutet Stockholm Environment Institute har beräknat klimatutsläppen som svenskarna i olika områden ger upphov till.

Modellen, som kallas för konsumtionskompassen, visar att det är större skillnader inom olika kommuner än det är mellan dem. Och rikare områden har i allmänhet större utsläpp än fattigare områden.

Uppsalaborna i kvarteren strax söder om Linnéträdgården har de högsta utsläppen i kommunen, 7,2 ton per person och år.
Uppsalaborna i kvarteren strax söder om Linnéträdgården har de högsta utsläppen i kommunen, 7,2 ton per person och år.

Så ser det även ut i Uppsala. De områden i Uppsala där invånarna har högst utsläpp är kvarteren runt Linnéträdgården i city. En genomsnittlig person står här för utsläpp om motsvarande drygt 7 ton koldioxid på ett år. Lägst är utsläppen i Lindbacken samt i västra Flogsta där en genomsnittlig person släpper ut 4,6 respektive 5 ton per år.

– Det finns mycket forskning som stödjer att högre inkomster möjliggör en högre konsumtion. Det ger ett väldigt starkt samband mellan inkomsten och de konsumtionsbaserade utsläppen, säger Katarina Axelsson på Stockholm Environment Institute.

Glesbygdsområdet norr om Knutby har relativt låga utsläpp totalt, trots att de kör mest med bil. 1,7 ton av deras 5,5 ton koldioxid kommer från bilen. Men deras flygresor ger bara upphov till 340 kilo koldioxid.
Glesbygdsområdet norr om Knutby har relativt låga utsläpp totalt, trots att de kör mest med bil. 1,7 ton av deras 5,5 ton koldioxid kommer från bilen. Men deras flygresor ger bara upphov till 340 kilo koldioxid.

Det finns också en geografisk komponent. Till exempel ser man de största utsläppen från bilkörning bland dem som bor i glesbygdsområdet norr om Knutby. Men totalt så står de boende i det här området för lägre utsläpp än genomsnittet – 5,5 ton per person och år – bland annat genom att de flyger minst av alla i Uppsala kommun.

Men eftersom förmånsbilar inte är inräknade i datan så är utsläppen från bilkörning underskattade i framför allt rikare områden.

De största utsläppen kommer just från transporter, från produktionen av maten vi äter samt från bostäder inklusive uppvärmning. Siffrorna i Stockholm Environment Institutes modell är från 2022. Sedan dess har flygandet fortsatt att öka. Dessutom har inblandningen av biobränslen i bensin och diesel minskat samtidigt som bensinskatterna sänktes. Det har sammantaget lett till att de faktiska utsläppen från transporter är i dag betydligt högre än det som beräknats i den här så kallade konsumtionskompassen.

Mathållningen från Studentstadens invånare har minst klimatavtryck, 1,1 ton. Maten för de boende runt Linnéträdgården ger som jämförelse upphov till 1,5 ton koldioxid.
Mathållningen från Studentstadens invånare har minst klimatavtryck, 1,1 ton. Maten för de boende runt Linnéträdgården ger som jämförelse upphov till 1,5 ton koldioxid.

När Sverige enligt Parisavtalet ska minska sina klimatutsläpp utgår man bara från det som släpps ut inom landet. Men där finns varken långväga flygresor eller import med. För att ge en bättre bild av vilka utsläpp var och en ger upphov till kan man i stället använda en modell som kallas konsumtionsbaserade utsläpp.

Det säger till exempel Markus Larsson, forskare inom Mistra-programmet för hållbar konsumtion.

– En stor del av det svenska fotavtrycket är utsläpp som sker någon annanstans och det vore därför bra med konsmumstionsbaserade mål som komplement till de territoriella som finns i Parisavtalet, säger han.

Utsläpp per stadsdel grafik
Utsläpp per stadsdel grafik

Vad ska man ha för styrmedel för att komma åt dem?
– Man kan börja med att ta bort de styrmedel som ökar utsläppen. Jobbreseavdragen och Rotavdragen är två exempel på sådana subventioner som dessutom används mest av dem med högst inkomster. Forskare från andra nordiska länder skakar på huvudet åt det svenska jobbreseavdraget. Och rotavdraget skulle kunna villkoras till åtgärder som minskar energiåtgången i stället för att det används till att riva ut funktionsduglig inredning.

Det finns ju ett politiskt tryck både för sänkta bensinpriser och att behålla de nuvarande reseavdragen. Hur ser du på det?
– Jag tror att man behöver kombinera piskor och morötter. Att sänka skatten på bensin och diesel för alla är väldigt kostsamt för staten samtidigt som det ökar utsläppen. De pengarna skulle man kunna använda till att kompensera dem som drabbas av höga bensinpriser, till exempel lågavlönade i glesbygd, säger Markus Larsson.

Om statistiken

I modellen som Stockholm Environment använts finns flera olika datakällor. Bland annat används Mosaic-data från företaget Insight som samlar in information om olika gruppers konsumtion. Körsträckor för bilar hämtas från Bilprovningen. Förmånsbilar är dock inte med i underlaget.

Utsläppen från biltrafiken har beräknats genom att körsträckorna som noteras hos Bilprovningen knyts till bilarna som är registrerade i respektive område.

Utsläppen har sedan delats upp per person. Barn räknas lika mycket som vuxna, vilket innebär att områden med många barnfamiljer får lägre värden.

Genomsnittet för en svensk blir då motsvarande 5,5 ton koldioxid, om man inte räknar in den offentliga konsumtionen i Sverige. En genomsnittlig Uppsalabo står för 6 tons utsläpp.

Högst utsläpp per person har de boende i kvarteren runt Linnéträdgården och i Fjärdingen, mellan Övre Slottsgatan och Fyrisån, söder om S:t Olofsgatan. Utsläppen är här drygt 7 ton per person.

Lägst är utsläppen per person i Lindbacken, Västra Flogsta och Gränby, mellan Gränbyparken och Liljefors torg, där en genomsnittlig person står för motsvarande mellan 4,6 och 5 ton koldioxid.

I underlaget finns felkällor. Till exempel så finns i de beräknade utsläppen från fjärrvärmen koldioxid från den plast som eldas. Samma koldioxid har i den här modellen också räknats in när man köpt prylarna som sedan blivit till sopor som eldas upp i värmeverket.

I verktyget som finns på webben med adressen konsumtionskonskompassen.se kan man klicka på en karta för att se hur stora utsläppen är i det område där man själv bor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!