Här får alla jobb efter gymnasiet

Undersköterskor är ett stort bristyrke i framtiden. Men gymnasieutbildningen, som ger både garanterat jobb och högskolebehörighet lockar inte tillräckligt många.

Vinnare. Fidel Abou-Hanna, Cecilia Thorslund, Shukrat Zununov och Emelie Ljungqvist, som går vård- och omsorgsprogrammet på Lundellska skolan, kan se fram emot jobb direkt efter gymnasiet.

Vinnare. Fidel Abou-Hanna, Cecilia Thorslund, Shukrat Zununov och Emelie Ljungqvist, som går vård- och omsorgsprogrammet på Lundellska skolan, kan se fram emot jobb direkt efter gymnasiet.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2015-02-05 08:02

Undersköterska pekas ut som ett av de stora framtidsjobben i Arbetsförmedlingens rapport om jobbmöjligheter i Uppsala län, som släpps på torsdagen. Och för den som går vård- och omsorgsprogrammet väntar en säker arbetsmarknad redan efter gymnasiet, samtidigt som utbildningen ger samma högskolebehörighet som samhällsvetarprogrammet. Eleverna garanteras också sommarjobb under utbildningstiden. Men trots de goda utsikterna är det långt ifrån det populäraste valet för dem som går i nian.

Eleverna själva tror att det är många andra faktorer än arbetsmarknaden som styr valen till gymnasiet.

– Många väljer efter vad kompisarna vill gå och tänker inte så mycket på framtiden, säger Emelie Ljungqvist, som går tredje året på vård- och omsorgsprogrammet vid Lundellska skolan.

Liksom sina skolkompisar ser hon bredden och möjligheten att jobba med människor som de stora fördelarna med utbildningen.

– I min familj är det många som jobbar i vården, och de kunde berätta om hur det är, säger Fidel Abou-Hanna, också han tredjeårselev på Lundellska skolan.

Nu fyller man bara tre klasser med vårdelever på Uppsalas gymnasier. Det är långt från toppnivåerna på 80- och 90-talet, då det fanns fem parallellklasser med vårdelever på Lundellska skolan, och antagningspoängen låg i topp. Studenterna räcker inte på långa vägar för att täcka dagens behov, för att inte tala om när framtidens pensionsavgångar dränerar vård- och omsorg på arbetskraft.

– Vårdföretagen vill komma hit för att värva våra elever innan de har gått ut, säger Stefan Nyman, programrektor på Lundellska skolan.

Enligt Arbetsförmedlingen är det bästa för tipset för att få jobb att satsa på en högre utbildning, gärna eftergymnasial, för att bli gångbar på arbetsmarknaden. Dessutom är det många gånger bra att ha körkort och kunskaper i andra språk.

Sjuksköterskor och läkare, gärna med specialistkompetens, lärare och ingenjörer och civilingenjörer är några yrken som enligt Arbetsförmedlingen har goda jobbmöjligheter. Lärare är ett yrke där efterfrågan kan variera med elevkullarna. Men också här väntar stora pensionsavgångar, vilket ger goda utsikter.

Dessutom är byggbranschen het i Uppsala, vilket gör att gymnasiets byggprogram kan vara ett alternativ för dem med rätt sorts händighet.

Jobbmöjligheter

I rapporten Jobbmöjligheter i Uppsala län 2015 pekar Arbetsförmedlingen ut några yrken med mer eller mindre goda utsikter för framtiden. Här är några exempel.

Goda jobbmöjligheter

Bil- och lastbilsmekaniker, CNC-operatör, fastighetstekniker, mjukvaru- och systemutvecklare, ingenjör och civilingenjör inom de flesta inriktningar, betongarbetare, golvläggare, anläggningsarbetare, isoleringsmontör, snickare, VVS-mongör, barnmorska, läkare, undersköterska, sjuksköterska, tandläkare, tandhygienist, fritidspedagog, förskollärare, grundskollärare, gymnasielärare, företagssäljare.

Mindre goda jobbmöjligheter

Djurskötare, bibliotekarie, veterinär, barnskötare, truckförare, lagerarbetare, vaktmästare, receptionist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om