Tandläkarstolen ingår i en mobil enhet som annars brukar användas på demensboenden. För dementa är det ett stort projekt att ta sig till kliniken för tandvård och då blir det tryggare för dem om de kan få tandvård på sitt boende. För de asylsökande handlar det i stället om att underlätta när så många barn behöver mycket tandvård på en gång.
– Det är 60 barn här. Många har otroligt mycket karies, säger Jessica Steiner, tandsköterska.
När UNT kommer på besök ligger Abdullah Abu Zanona, snart 8 år, i tandläkarstolen. Han har kommit med sin familj från Libyen, där de levt som palestinska flyktingar.
– Vi är väldigt tacksamma mot svenskarna och det svenska samhället. Det här är jättebra, säger pappa Ahmed, samtidigt som han översätter att sonen kan krama fotografen Sven-Olofs hand om det gör ont när han ska få en bedövningsspruta.
Abdullah har fem tänder som skulle behöva lagas. Men det går inte att göra mer än två lagningar åt gången, vilket gör att det blir flera sittningar för honom.
Jessica Steiner säger att det inte har varit några problem med tandläkarskräck.
– För många är det första gången som de får tandvård. Det är några som inte tycker om sprutor, men annars har alla gapat villigt, säger Jessica Steiner.
Den mobila enheten har funnits på plats i Ribbingebäck under december fram till veckan före jul. Man har prioriterat barnen. Alla tänder hanns dock inte med och det är några barn som får åka in till kliniken för de sista lagningarna.
Där har barnen varit en gång redan. Eftersom det inte finns fast bredbandsuppkoppling i Ribbingebäck fungerade inte den mobila röntgenutrustningen. Barnen fick därför bussas till Uppsala under två lördagar för undersökning.
Vid varje behandling fluorlackas tänderna för att förebygga återkommande problem. Dessutom ger man information i grupp om vikten av tandborstning och ändrade kostvanor. Och det är framför allt kostvanorna som är svåra att bryta. Det finns en vana hos många att använda mycket socker i allt från te till mjölk.
Finns det inte en risk att det blir en storebrorsattityd om vi kommer och talar om hur de ska sköta sina tänder?
– Det är klart att det kan finnas en sådan risk, men vi försöker göra det till ett samtal, säger Eva Hedman, tandhygienist som håller i informationen denna dag.