Här finns det annorlunda julbordet

Jultider är mattider. Svenskarna samlas runt borden för att äta skinka och sill. Men för den som tröttnat på traditionen finns alternativ. Till Sivia Matcenter kommer de som söker annorlunda rätter till sina julbord.

Anwar Asmail och Alia El-Ghezzaoui på Sivia Matcenter säljer mat från hela världen.

Anwar Asmail och Alia El-Ghezzaoui på Sivia Matcenter säljer mat från hela världen.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2008-12-23 19:04
Det är dan före dopparedan och på Sivia Matcenter har kunderna precis börjat strömma in. Butikens chef Anwar Asmail står bakom köttdisken och pratar med sina två anställda. I kassan har en liten kö bildats.
- Vi har haft otroligt mycket folk här de senaste dagarna och i år räknar vi med en ökad omsättning på 15 procent från förra året, säger Anwar Asmail.

På Sivia Matcenter blir världen större. Här finns allt från italienska julkakor till delikatesser från Balkan och Pakistan. Långa rader av nötter och oljor, halalslaktat kött och tahini. Den som letar han finner och kunderna hittar hit. Särskilt i jultider.
Alia El-Ghezzaoui har jobbat på Sivia Matcenter i nio år. Hon säger att hon märker av en ökad tillströmning av svenskar som letar efter annorlunda mat till julborden. Numera är inte hummus och sojafärs helt ovanliga rätter bredvid den traditionella skinkan och sillen.
- Men det tycker jag egentligen är lite dåligt, det svenska julbordet är så bra ändå, säger hon.
Framför allt är det vegetarianer som efterfrågar alternativ till det julbordets kött och fiskrätter. Men många invandrare som börjat fira jul enligt svenska traditioner letar efter halal-slaktat kött från lamm och fågel.
- Det har nog blivit lättare för folk att hitta produkter som är utan griskött och vegetariska alternativ som sojafärs, säger Alia El-Ghezzaoui.

Storsäljare i butiken under julen är annars den italienska kakan Panattone och kryddor från hela världen.
- Panattonen märker vi att det är många kristna afrikaner från före detta italienska kolonier som köper. Sen har vi lite av specialister på kryddor som säljer mycket nu, saffran har vi sålt helt slut på, säger Alia El-Ghezzaoui.
Maria Weimers står i den långa kön med en påse valnötter och en förpackning torkade bär.
- Jag kommer hit och väljer ut vissa varor som är miljövänligare här än i vanliga mataffärer. Nötterna är ofta väldigt färska här, säger hon.

Rapporter från Handelns utredningsinstitut vittnar om att detaljhandeln kommer att minska kraftigt under 2009. Vinnare i krisen tros lågpriskedjorna bli.
Många julfirande svenskar har i år valt att köpa sin julmat hos lågpriskedjorna framför de dyrare alternativen. Men i Uppsala ser dock delikatessbutikerna att klara sig bra. I saluhallen ger flera butiksinnehavare en entydig bild av en lyckad julhandel.
- Julhandeln känns som vanligt, trots kristider. Jag tror att folk lägger lite extra pengar på att fira julen med god mat, säger Marita Prokot på Ostboden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om