"Här finns inga begränsningar"

Att dyka kräver kunskap men när man vet hur man ska bemöta eventuella hinder ger det en frihetskänsla. Justus Jonsson har gått från att vara rädd för vatten till att ta dykcertifikat.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-01-10 18:27

Vid Fyrishovs stora bassäng kränger Justus Jonsson, 17, och Carl Boström, 21, på sig sina våtdräkter. Sedan i somras är de certifierade dykare.

– Dykning är väldigt speciellt. Samtidigt som du lever för stunden under vattnet är det ett lagarbete där du måste ha full tillit till den du dyker med, säger Justus Jonsson.

Instruktörerna Anders Olsén och Göran Nyqvist har kommit hit från Linköpings dykcenter, ett av två i landet som erbjuder dykutbildning inom Disabled Divers International (DDI).

– DDI gör det möjligt för personer med funktionsnedsättning att ta dykcertifikat. Den fysiska delen av provet anpassas efter individens förutsättningar medan den teoretiska är samma som för alla, berättar Anders Olsén.

Justus Jonsson dyker med helmask eftersom hans CP- skada gör det svårt att använda regulator, som används till vanliga dykmasker. Men det som från början fick honom att tveka inför att prova dykning var inte funktionsnedsättningen utan vattenrädsla. Kompisen Anders Eriksson, 29, som är med som åskådare i dag, hade hållit på med DDI tjatade länge.

– Jag tyckte till och med det var läskigt att duscha. Men när jag till slut provade blev jag fast. Rädslan fanns kvar men det var den som gjorde det så häftigt. Livet handlar om att övervinna rädslor, säger Justus Jonsson.

Tillsammans med Göran Nyqvist kliver han ned i bassängen och försvinner snart under vattnet. Killarna kan utan större problem vistas under ytan i 20 minuter. Ibland är det enda av dem som syns från läktaren att vattnet bubblar. Anders Eriksson har inte dykt på ett par år och blir sugen när han tittar. På handleden har han en tatuering med DDI: s logotyp.

– Det bästa med att dyka är att det inte finns några begränsningar- allt går att lösa.

Ändå var det nära att Anders Eriksson aldrig fick något dykcertifikat. Läkaren han besökte för att få det obligatoriska läkarintyget tyckte att det var för riskfyllt att låta honom dyka.

– Jag sade att jag lika gärna kan bli påkörd av en bil när jag ska ut och köpa mjölk. Sedan gick jag till en annan läkare som var dykare själv. "Klart du ska få uppleva det", sade han.

Justus Jonsson ler stort när han kommer upp ur bassängen. För honom ger dykning en frihetskänsla. Det fungerar lite som meditation.

– Perfekt när man har mycket i skolan.

Disabled Divers International (DDI)

DDI är en ideell organisation som har funnits sedan 2010 och arbetar med dykutbildningar som gör det möjligt för personer med fysisk funktionsnedsättning att ta dykcertifikat. DDI: s program är utarbetat för att fungera i samarbete med etablerade dykutbildningar. Filosofin bygger på att dykning är en social idrott som leder till bättre hälsa, och att hinder som man med en funktionsnedsättning upplever på land övervinns under vattnet med hjälp av rätt utrustning och utbildning.

I Sveriges finns kurser inom DDI på Linköpings dykcenter och på H2O dykcenter i Lund.

Källa: ddivers.org

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om