Ett av de två p-husen föreslås ligga mellan Katedralskolan och museet Biotopia med plats för 260 bilar. Fyrisskolans parkering mot Luthagsesplanaden kan rymma 300 nya platser om p-huset byggs i flera plan. Det tredje förslaget är ett p-hus på Österplan intill järnvägen med 340 platser. P-husen beräknas kosta totalt 210 miljoner kronor och ska betalas med parkeringsavgifter.
Säger politikerna ja till förslaget är tanken att ett första p-hus ska stå klart år 2016. Det andra ska vara klart året därpå.
– Genom att bygga nya p-hus så kan andelen gatuparkeringar minska och frigöra mark för cykelbanor och cykelparkeringar i centrum, säger gatuchef Tom Karlsson som lett utredningen.
Samtidigt kräver den växande stadskärnan att fler parkeringsplatser byggs. I dag är det vanligt med felparkeringar dubbelparkering och bilister som kör runt och letar plats. Det skapar köer och miljöproblem. De stadsdelar som har mest akuta p-problem är Luthagen, Höganäs och Fålhagen.
Kommunen måste också kunna hantera de så kallade friköpen av p-platser på ett bättre sätt än i dag. Friköp innebär att de fastighetsbolag som bygger i stan slipper anlägga dyra underjordiska p-platser till sina fastigheter om de kan skapa dem på annat sätt.
- De ska garanteras platser i de nya p-husen. Det frigör mark i bostadsområdena som är värdefull för annat än parkeringar. Man kommer att kunna bygga enklare och billigare. De boende får visserligen gå en bit till sin parkering. Men det ska vara gångavstånd till p-husen, säger Tom Karlsson.
Tanken är att det kommunala bolaget Uppsala parkerings Ab, Upab, ska ta hand om utbyggnaden och se till så att det finns tillräckligt med p-platser till de boende.
Totalt ska 600 nya platser skapas under de kommande fem åren. Men det är bara steg ett. Utredarna vill att Upab ska bygga fler p-hus i takt med att stan växer. Så har andra kommuner i landet löst sina p-problem.
- Det kan bli i områden som Östra Sala backe, Kungsängen och Rosendal där många nya bostäder planeras, säger Tom Karlsson.
De kommunala p-husen ska också konkurrera med de privata som finns i innerstaden. Genom att hålla ett lägre pris i de nya husen hoppas kommunen kunna press p-priserna.
- Eller i alla fall hålla emot prisökningar. Vi tror att det ska leda till att alla garage får en högre beläggning än de har i dag. I Centralgaraget som kommunen byggde har vi lägre priser och det har lockat fler att parkera i garaget i stället för på andra ställen, säger Tom Karlsson.
På lång sikt ska kommunen även införa avgifter på sina gatuparkeringar. Nära 9000 sådana finns i Uppsala. Av dem är 3000 avgiftsbelagda.
- På sikt kommer troligen alla att ha en avgift. Många bostadsrättsföreningar avgiftsbelägger sina parkeringsplatser i dag. Det gör att folk flyttar bilen till gatan. Men kommunens roll är inte att stå för gratis parkeringar. Vi behöver gatorna för trafik och trygga cykelbanor. Om det finns p-plats i föreningarna så är det där bilarna ska stå, säger Tom Karlsson.
För att Upab ska klara av uppgifterna ska bolaget ta hand om all kommunal parkeringsverksamhet. Den är idag utspridd på fem olika förvaltningar.