Klockan är snart fem på eftermiddagen och det börjar kurra i magarna. Brandman Jaan Nirk har just varit till affären och handlat. Han är utsedd till kökschef den här helgen och har redan lagt ett par kilo kycklingfilé i marinad.
En efter en kommer hans kolleger till köket för att hjälpa till med middagsbestyren.
– Många brandstationer i stan har matlag. Vi har haft det i många år. Det är praktiskt och bra för gemenskapen. Annars skulle vi ha gått ut på restaurang. Några hade kanske haft matlådor. Nu kan vi äta tillsammans, säger han.
Stationens kök är väl tilltaget, som en mindre restaurang. Här finns ugnar, två ordentliga spisar, gasolplatta, fritös och stora arbetsytor. Plus kyl och frys i fyra uppsättningar – ett för varje arbetslag.
– Det är viktigt att vi har bra möjligheter att laga mat. Vi är ju ofta här under långa arbetspass, säger Jaan Nirk.
Till kycklingfilén har han tänkt sig champinjonsås, rotfrukter i ugn och en matig sallad. Kollegerna Magnus Sundman och Bo Fransson börjar skala och skiva potatis, morötter och palsternacka. Thomas Öhström tar hand om salladen.
– Gör en riktigt fet och god gräddsås. Jag är jättehungrig, säger Thomas till Jaan.
Jodå, det blir en sås som heter duga, med både smör och grädde. Jobbet på brandstationen är tungt så risken att det blir för mycket av det goda är liten – kalorierna går åt.
– Vi tar hand om hela stationen själva, städar, tvättar våra arbetskläder, klipper gräs och sköter våra bilar och all utrustning vid sidan om utryckningar. Dessutom tränar vi regelbundet för att hålla oss i form, säger Bo Fransson.
Ansvaret som kökschef går runt i laget så det blir stor variation på menyn, från falukorv och pannbiff till sallad, soppa och filé. Ibland slår någon till med ett thailändskt recept eller wok. Till frukost kan det bli vanlig havregrynsgröt i bland.
– Mest lagar vi husmanskost. Det blir nästan aldrig pizza, i så fall lagar vi den själva, säger Jaan Nirk.
De har lärt sig mycket om matlagning under åren. I början kunde vissa knappt koka potatis. I dag lagar de flesta efter eget huvud eller gör en egen variant på ett recept de sett.
– Och så har vi egna odlingar, säger Magnus Sundman och pekar genom fönstret på ett stenparti där blommor ersatts med potatis och kryddgrönt.
Oftast gör brandmännen både frukost, lunch och middag tillsammans. I dag var det kassler och potatissallad till lunch.
– Man behöver alltid något i magen, skrattar Thomas Öhström.
För det går inte att åka ut på uppdrag hungrig. Vill det sig illa så blir brandmännen borta på farliga och krävande uppdrag i många timmar. Omvänt så är det inte heller bra att åka ut proppmätt.
– Då kan det bli tungt att springa upp åtta trappor med full utrustning, säger Magnus Sundman.
Det största orosmomentet just nu är att larmet ska gå just när maten är klar. Det har hänt många gånger och då är det bara att lämna allt och åka.
Det är dags att sätta på grillen. Jaan Nirk öppnar påsen med marinerad kyckling och lägger bitarna på hällen. De är genomstekta lagom till potatisen är färdig.
Så sätter sig Rosendals brandmän till bords för att avnjuta sin middag. Det ser läckert ut och något larm kommer inte den här söndagen. Alla kan äta i lugn och ro.
– Gott, gott, gott, säger de medan plattorna svalnar på spisen.