"Här i bygden åt man mest spannmål"

Rasbo kulturvecka avslutades med sluring och bönvälling. UNT:s Nicklas Kihlberg var på plats när historiska maträtter dukades upp.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2013-08-11 20:08

Det är dags för Rasbo kulturvecka att avslutas. Strax före klockan 13 börjar Rasbo spelmanslag att spela och samtidigt kör ett par veteranbilar in på gården. Men även om det är veteranbilsdag så är det inga bilar som står i fokus. Nej, det är sluring, bärtart, bönvälling och Upplandskubb.

Temat som råder är nämligen mat, närmare bestämt undfägnad, sådan mat som man bjöd på och även blev bjuden på förr i tiden. På 1800-talet var det vanligt att man bara hade tio-femton livsmedel hemma, men inne i en av ladorna så har Kristina Helin dukat upp ett helt bord med gammaldags läckerheter.
– Vad nostalgisk jag blir! Precis så här brukade min mammas bord se ut, utbrister Inga-Lena Örde Öström när hon får syn på bordet.

Framför allt syftar hon på den traditionella Rasboduken som ligger på bordet.

I handen har hon en tallrik med sluring på.
– Riktigt gott! Det finns en tydlig smak av morot och så känns det som att själva gröten är gjord på korngryn. Den har en väldigt mild smak. Den smörjer liksom munnen, säger Inga-Lena Örde Öström och skrattar.

Hon berättar att hon skulle kunna tänka sig att tillaga rätten hemma, kanske inte som en huvudrätt men som en liten förrätt. Många besökare kommer in i ladan för att bli historieätare för en dag och smaka på rätterna som härstammar från 1700- och 1800-talet.

Ute vid scenen så har måltidsforskaren Richard Tellström precis hållit ett föredrag om traditionell mat. Han har samma randiga kavaj som han brukar ha i SVT:s program Historieätarna, där han frekvent medverkar och som han även skrivit manus till.
– Här i bygden åts nog mest spannmål som man gjorde gröt, bröd och öl av. Trots att det är nära till kusten åt man inte speciellt mycket färsk fisk. Det mesta var torkat eller kanske rökt. Det finns uppgifter på att man åt torkad fisk med smör på, likt vi i dag äter smörgåsar, berättar Richard Tellström.

Han pratade också om att matkulturen ständigt är i rörelse, men att det ofta går långsammare än vi tror. Sallad som inte är tillagad har bara ätits i drygt 40 år, crème fraiche introducerades först 1982 och att grilla i trädgården blev vanligt först på 1960-talet.

Nästa år kommer sex nya program av serien Historieätarna. Då avhandlas bland annat Vasatiden, romantiken, 1960-talet och 1980-talet. Men vad skapar då en lokal matkultur och vad är speciellt för just Uppland?
– Lokal matkultur skapas av allt det som äts och lagas här. Allt från Upplandskubb till pizza och fredagsmys-tacos är lokal matkultur och maten speglar samhället och tiden vi lever i, säger Richard Tellström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om