Utställningen om judinnan Anne Frank visas på Fredens hus i Uppsala slott. Temat är fördomar och diskriminering med utgångspunkt i Anne Franks öde.
I utställningen ligger tyngdpunkten på hennes korta liv – från födseln i Frankfurt 1929 till exilen i Amsterdam och fram till slutet i koncentrationslägret Bergen-Belsen 1945. I en avslutande del kommer också ungdomar från dagens Nederländerna till tals i frågor som rör identitet och hur de bemöter fördomar. Utställningen är producerad av Anne Frank House i Amsterdam och omarbetad till svenska av Forum för levande historia.
Stina Wollter utgick i anförandet från sitt Instagramkonto och hennes egen rätt att få vara sig själv. Hon konstaterade att hon till förtret för många trotsar normer kring bland annat kroppen och hur en kvinna ska vara.
– När jag fick frågan om att inviga utställningen tänkte jag ändå att jag är väl inte rätt person. Jag är ju priviligierad och har en plattform, sade Stina Wollter.
Samtidigt har hon fått sin beskärda del av hot och hat. Inte minst via nätet, något som hon gav flera häpnadsväckande exempel på.
Efter invigningen inbjöds alla som deltog i invigningen att vara med i en pedagogisk workshop kring fördomar och diskriminering.