Det en gråmulen novembermorgon i Librobäck i norra Uppsala. Gatorna vid industrilokalerna ligger i stort sett tomma men utanför ett vitfärgat tvåvåningshus har en grupp män samlats.
Vi öppnar dörren till huset och kommer in i en trång korridor där det är full fart. En äldre kvinna i lång röd kjol sitter på en stol och får håret torkat av en tjej som blåser varmluft på henne med en fön.
I några papperskassar ligger begagnade kläder som ett par män förser sig av och en trappa upp i ett litet kök sitter sju personer i olika åldrar och äter frukost.
Vi har kommit till Crossroads, en dagverksamhet för EU-migranter som öppnade för ett par veckor sedan. Stället drivs av Stadsmissionen och här erbjuds besökarna mat, kläder och en dusch utan kostnad.
På Crossroads arbetar Jasmina Merdan som visar runt i de minimala lokalerna bestående av ett fåtal rum med enkel möblering. Hon berättar att de flesta som kommer hit är romer från Rumänien varav många ägnar sig åt att tigga och spela på Uppsalas gator.
En vanlig dag kommer 60-70 personer till Crossroads men ibland handlar det om ett hundratal människor.
En av dem som sökt sig hit idag är 38-årige Cercel Viorel, rumänsk rom. Han säger att han varit i Sverige i en vecka. Han klarade inte att försörja familjen på fru och tre barn i Rumänien så han lämnade dem för att söka jobb någon annanstans med förhoppningen att kunna skicka hem pengar. Han hade fått tips om ett jobb i Sverigemen det gick om intet och nu är pengarna slut så han bor i bilen och tigger på dagarna.
– Utan Crossroads skulle jag inte kunna skaffa pengar till mat. Men helst vill jag arbeta. Jag kan jobba i skogen men är beredd att ta vad som helst, fast det är svårt att hitta något eftersom jag inte kan språket, säger Cercel Viorel.
Jasmina Merdan berättar att man inom Crossroads har som mål att få fram alternativ till tiggeriet.
– En del av våra besökare är analfabeter och vi vill hjälpa dem att lära sig läsa och skriva. Är det några som har jobb på gång kan vi undervisa dem i svenska.
Tanken är även att de som vill ska få information om frågor som rör bland annat kost, hälsa och hur man skyddar sig från att bli gravid
Bland besökarna på Crossroads finns såväl små barn som gravida kvinnor och om vintern blir kall kan de få det tufft. En hjälp kan då vara det natthärbärge som den kristna församlingen Livets Ord planerar att öppna i Ulleråkersområdet i början av december.
Härbärget är avsett för EU-migranter och såväl sovplatser som mat kommer att vara gratis.
– Vi tror inte att de 40 platserna täcker hela behovet så en del kanske får turas om och bo där olika nätter ifall det blir fullt, uppger Jan Blom vid Livets Ord.
Han säger att migranterna, efter att ha spenderat natten på härbärget, ska kunna vistas på Crossroads under dagtid.
Är det här en långsiktigt hållbar lösning?
– Nej, det rör sig om en akutlösning. Detta är ett oerhört komplext problem som måste behandlas politiskt ända upp på EU-nivå och det handlar till stor del om att sätta press på Rumänien, menar Jan Blom.
Såväl Crossroads som härbärget betalas av kommunen. Verksamheterna, som stänger i april, kostar totalt cirka 2,1 miljoner kronor.
Hjälpbehovet är stort. Margaretha Paras vid Stadsmissionen berättar att en ny grupp EU-migranter har dykt upp i Uppsala under hösten.
– Det finns nu ett tiotal personer som inte ens har bilar att bo i utan som sover ute. Det är något vi inte sett tidigare bland den här gruppen.