Nytt kafé en utmaning för veteran i branschen

NĂ€r kaffepriserna rusar och pengarna rĂ€cker till allt mindre öppnar ett nytt kafĂ© i centrala Uppsala. Hur ska det gĂ„? Ägaren Ă€r full av tillförsikt. 

André Koluman har varit i kafébranschen i mÄnga Är, Maya Bergström Weekes har precis börjat jobba pÄ Uppsalas nyaste kafé.

André Koluman har varit i kafébranschen i mÄnga Är, Maya Bergström Weekes har precis börjat jobba pÄ Uppsalas nyaste kafé.

Foto: Ola Lindqvist

Uppsala2025-04-16 20:00

– KafĂ©et ligger vid Uppsalas kanske mest trafikerade gĂ„ngstrĂ„k sĂ„ jag tror vi har vĂ€ldigt goda förutsĂ€ttningar. Och sĂ„ vill jag ha en utmaning, det Ă€r stimulerande, sĂ€ger AndrĂ© Koluman som nu slagit upp dörrarna till CafĂ© Plaza i korsningen Dragarbrunnsgatan-S:t Persgatan i Uppsala. 

André Koluman rÀknar med att kaféfika fortsÀtter locka kunder,  trots bistrare ekonomiska tider.
André Koluman rÀknar med att kaféfika fortsÀtter locka kunder, trots bistrare ekonomiska tider.

Han Ă€r hemmastadd i branschen och driver sedan 17 Ă„r tillbaka CafĂ© LinnĂ©, nĂ„gra kvarter norrut. Den nya kafĂ©lokalen – dĂ€r det senast sĂ„ldes vĂ€skor – har en annan atmosfĂ€r med stora fönster, ljus inredning och öppna ytor: 

– Jag ville ha ett stilrent koncept, mysigt men Ă€ndĂ„ med klass. PĂ„ LinnĂ© har vi breddat utbudet efter hand, hĂ€r kommer vi att jobba efter en mer klassisk linje med kafĂ©varor, smörgĂ„sar och lĂ€ttare mat. 

PĂ„ senare tid har kaffesvinnet pĂ„ mĂ„nga matstĂ€llen uppmĂ€rksammats – det kaffe som Ă€r kvar i bryggarna vid stĂ€ngningsdags hamnar ofta i vasken. AndrĂ© Koluman sĂ€ger att det kan undvikas genom att man har koll pĂ„ kundflödet och anpassar kaffemĂ€ngderna: 

– Mot slutet av dagen kan det hĂ€nda att vi slutar brygga nytt och i stĂ€llet erbjuder kunderna en kopp Americano eller nĂ„got liknande som kan serveras kopp för kopp, sĂ€ger han.                                                                                       

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om