Nytt kafé en utmaning för veteran i branschen

När kaffepriserna rusar och pengarna räcker till allt mindre öppnar ett nytt kafé i centrala Uppsala. Hur ska det gå? Ägaren är full av tillförsikt. 

André Koluman har varit i kafébranschen i många år, Maya Bergström Weekes har precis börjat jobba på Uppsalas nyaste kafé.

André Koluman har varit i kafébranschen i många år, Maya Bergström Weekes har precis börjat jobba på Uppsalas nyaste kafé.

Foto: Ola Lindqvist

Uppsala2025-04-16 20:00

– Kaféet ligger vid Uppsalas kanske mest trafikerade gångstråk så jag tror vi har väldigt goda förutsättningar. Och så vill jag ha en utmaning, det är stimulerande, säger André Koluman som nu slagit upp dörrarna till Café Plaza i korsningen Dragarbrunnsgatan-S:t Persgatan i Uppsala. 

André Koluman räknar med att kaféfika fortsätter locka kunder,  trots bistrare ekonomiska tider.
André Koluman räknar med att kaféfika fortsätter locka kunder, trots bistrare ekonomiska tider.

Han är hemmastadd i branschen och driver sedan 17 år tillbaka Café Linné, några kvarter norrut. Den nya kafélokalen – där det senast såldes väskor – har en annan atmosfär med stora fönster, ljus inredning och öppna ytor: 

– Jag ville ha ett stilrent koncept, mysigt men ändå med klass. På Linné har vi breddat utbudet efter hand, här kommer vi att jobba efter en mer klassisk linje med kafévaror, smörgåsar och lättare mat. 

På senare tid har kaffesvinnet på många matställen uppmärksammats – det kaffe som är kvar i bryggarna vid stängningsdags hamnar ofta i vasken. André Koluman säger att det kan undvikas genom att man har koll på kundflödet och anpassar kaffemängderna: 

– Mot slutet av dagen kan det hända att vi slutar brygga nytt och i stället erbjuder kunderna en kopp Americano eller något liknande som kan serveras kopp för kopp, säger han.                                                                                       

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!