Kan man bada i Fyrisån inne i stan? Kan, kan man – men det är på egen risk.
En regnig dag kan dagvattnet dra med sig bajsbakterierna E.coli och Intestinala enterokocker ner i ån. De kan komma från exempelvis fågel- eller hundbajs.
Giftkemikalien PFAS har även hittats i vattnet. Och de höga halterna av fosfor som kommer från reningsverket i Kungsängen och jordbruken utanför stan, övergöder ån och möjliggör algblomning.
På vissa platser kastas eller tappas föremål som cyklar ner i ån, vilket gör det opassande för dyk.
Dessa är några av hindren för att det i dag ska kunna badas säkert i Fyrisån, berättar Zahrah Livendahl som är vd för Fyrisåns Vattenförbund.
Provtagningar av vattnet görs hela tiden för att ta reda på den ekologiska statusen, men däremot inte för om vattnet är badbart. Tanken är dock att sådana provtagningar ska börja göras på vissa punkter i Fyrisån under 2025.
– I en å kan det hända något hastigt, bra värden en dag kan vara dåliga nästa dag efter ett skyfall som fört med sig föroreningar ner i vattnet. Ska vi anordna en kommunal badplats så måste vi kunna stå för att det är säkert att bada där, säger Zahrah Livendahl.
Redan förra sommaren enades kommunstyrelsen om att åtgärder ska vidtas för att minska mängden fosfor och förbättra vattenkvalitén. Och nu börjar planen för bad i centrum att ta form.
– Det pågår insatser parallellt. Allt från att hjälpa jordbrukare norr om Uppsala att ordna dammar till att planera för förbättrad dagvattenrening i stan, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).
Men när kan vi hoppa i plurret? Och var ska jag ställa solstolen? Det verkar fortfarande vara en lång väg dit.
– De signaler vi får är att det kommer vara ett tufft arbete, men att det kommer att gå att bada på ett antal platser i Fyrisån till 2030, säger han.
En plats där det planeras för bad är i den nya stadsparken som ska utvecklas nära Fyrishov. Just nu tas en detaljplan för parken fram, och enligt Erik Pelling är tanken att bryggor ska placeras ut vid ån.
Kommer du att bada i Fyrisån 2030?
– Det hoppas jag verkligen, och inte minst på den nya badplatsen, säger Erik Pelling.
Redan i dag kan man faktiskt bada i Fyrisån. Både vid badplatsen Storvad utanför gamla Uppsala och på Ulvabadet vid Ulva kvarn. Badplatsen i nya stadsparken skulle dock kunna bli den första inne i stan.