Här tjuvstartade midsommaren

Disagårdens torsdagskväll med förberedelser och festligheter innehöll en ny tradition i traditionen: midsommarstången restes kvällen före av säkerhetsskäl.

Karin Stenborg förbereder för midsommarfirande på Disagården.

Karin Stenborg förbereder för midsommarfirande på Disagården.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2010-06-24 21:57

Nej, midsommarstången har aldrig tidigare stått i backen när besökarna kommit till Disagården i gamla Uppsala på midsommarafton. Men så kommer det bli från och med denna midsommar.

– Det har med säkerheten att göra. Vi har försökt att spärra av men det blir ett sånt tryck med folk, säger Ingar Bruce som är huvudansvarig i midsommarkommittén.

Det är publiktrycket på uppemot 6 000 besökare som ligger bakom beslutet. Det finns en oro från ansvariga att stången, i samband med resningen, ska falla över någon i publikmassan.

Enligt Ingar Bruce kommer önskemålet från Upplandsmuseet.

– Visst vill vi behålla traditionen men vi måste ta hänsyn till nya tider och nya krav. Ingen vill ta konsekvenserna av om något händer. På midsommarafton kommer vi att ha en öppningsceremoni i stället.

Karin Stenborg som jobbade med kransbindningen förstår varför beslutet har tagits:

– Stången är längre än man tror och säkerheten kommer framför allt annat. Men det är ju synd, för att resa stången hör midsommaren till.

Flera deltagare lyfte fram olika scenarier som skulle kunna hända:

– Det har ju hänt på Hammarskog att stången gått av när man rest den, sa Gunnar Nyqvist medan han klippte grenar från en björk.

Midsommarfirandet på Disagården kräver 140 aktiva som är engagerade i alltifrån midsommarkrans till dans och fikaförsäljning. Bakom arrangemanget står Kulturföreningen Fyrisgillet, tidigare Gamla Uppsala ungdomsring.

Folk började strömma till från 18-tiden på torsdagskvällen för att vara med i det traditionsenliga förarbetet. Män klippte grenar och kvistar och kvinnor skötte blomsterbindningen.

Minka Cohlic visste inte för vilken gång i ordningen hon var med och fixade med blommorna. Vid 19-tiden hade hon knåpat ihop dryga tre meter av den långa girlang av blommor som så småningom skulle bli elva meter och ringlas runt stången.

– Årets nya blomma är gräslök. Man kan inte ha den bara som krydda utan i midsommarstänger också, sa hon över bordet med prästkragar, lupiner och en handfull andra blommor.

Bredvid stod Christina Liljekvist som kände att hon hamnat på rätt ställe för ett midsommarfirande.

– Det är jätteroligt, man jobbar tillsammans, det är fint väder och man plockar blommor tillsammans.

Och vid ett bord med matsäck satt sexårige Per Frejd med mamma Karin och pappa Tomas.

– Det kommer nog att bli roligt, sa Per som såg fram emot att få dansa runt stången till Prästens lilla kråka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om