Hööks växer – men småbutiker får det tuffare

Efter 16 år i Fyrislund flyttar hästbutiken Hööks till en större butik i Boländerna. Konkurrenterna välkomnar flytten – men samtidigt hårdnar konkurrensen i branschen, där e-handel och begagnatmarknaden förändrat hur hästägare handlar.

Lotta Strand med butikens svarta hästmodell.

Lotta Strand med butikens svarta hästmodell.

Foto: Jeanina Santiago

Uppsala2025-03-20 20:00

Nyheten i korthet

  • Hööks, en hästsportbutik, flyttar till en större lokal i Boländerna.
  • Konkurrenter som Granngården välkomnar flytten.
  • Mindre butiker som Liqusini Hästsport anser att det blir allt svårare att konkurrera med större kedjor och nätbutiker.

I butiken pågår de sista förberedelserna inför öppningen den 20 mars. Kartonger staplas mellan klädställningarna, personalen packar upp varor. 

– Vi har vuxit ur vår gamla lokal, säger butikschefen Lotta Strand.

undefined
Inför nyöppningen fixar Lotta Strand med hästutrustningen på Hööks nya butik i Boländerna.

Hästbutiken Hööks har funnits i Uppsala sedan 2009. Med flytten får de större yta och bättre logistik.

Om varför de expanderar trots att mycket handel tagits över av nätbutiker, svarar hon så här:

– Kunderna jämför priser mer noggrant med nätet, men de vill fortfarande prova utrustningen innan de handlar. Där har vi en fördel. Dessutom går det bra för vår näthandel också, säger Lotta Strand. 

undefined
Mattias Klinglund, butikschef på Granngården i Uppsala, framför avdelningen för hästvård och ryttare.

En kilometer från Hööks nya butik ligger konkurrenten Granngården, som har funnits i Uppsala i många år.  Granngården är en bredare butikskedja inom bland annat trädgård, husdjur, foder, häst och ryttare, lantbruk och skog. Här ser man positivt på Hööks flytt. 

– Det är bra för kunderna att ha fler valmöjligheter och kunna jämföra utbud. Nu är kunderna koncentrerade på ett område, säger butikschefen Mattias Klinglund.

Men konkurrensen hårdnar, särskilt från e-handeln, berättar han. 

En av konkurrenterna är till exempel Uppsalaföretaget Maya Delorez, som är populärt bland unga, men som enbart finns online.

undefined
Foder är en av Granngårdens mest sålda produkter. Butikschefen Mattias Klinglund ser över lagret.

– Många testar varor i butik men köper dem sedan billigare online, säger Mattias Klinglund.

Granngården har satsat stort på sin egen e-handel, vilket har lett till ökad försäljning online. Samtidigt menar han att de fysiska butikerna fortfarande fyller en viktig funktion.

– Kunderna kommer in för att få råd och ställa frågor, säger han.

undefined
Foder staplas i Hööks nya butik. “Det här är en av våra större butiker", säger butikschefen Lotta Strand.

Ridbyxor, täcken och hästfoder är de mest sålda produkterna. Under pandemin ökade försäljningen kraftigt, men efteråt blev kunderna mer försiktiga med sina pengar. I dag tänker de mer på pris och hållbarhet.

– Förr köpte många flera par ridbyxor i olika färger, nu satsar de på ett par som håller längre, säger Karin Dinehage, som driver Liqusini Hästsport. 

Butiken Liqusini, som har funnits i 14 år, är en privatägd hästsportbutik utanför Stenhagen. Från början erbjöd butiken hästutrustning. I dag fokuserar man enbart på sadlar – både nya och begagnade. Butiken tar emot begagnade sadlar, lagar dem och hyr även ut. Sadlar är en av få produkter som fortfarande säljs mer i butik än online.

undefined
Liqusini utanför Stenhagen

– Kunder vågar inte köpa sadlar på nätet. Det är en stor investering och måste passa både häst och ryttare, säger Karin Dinehage.

Hästsport är en dyr hobby och i en tid när många saker blivit dyrare, letar många kunder efter begagnade produkter på Facebook, Blocket, Tradera och loppisar.

– Folk är också mer noggranna med sina inköp. De investerar i rätt saker, i stället för att spontanshoppa ridkläder bara för att de är snygga, säger Karin Dinehage och lägger till:

– Men man säljer inte sin häst. I stället flyttar man till ett billigare stall, slutar tävla eller drar ner på träningar. 

undefined
Catharina Strömberg handlar på både Hööks och Granngården. "Granngården har färre produkter men bra kvalitet. Hööks har större utbud," säger hon.

En annan förändring på marknaden är att leverantörerna numera låter kedjor och nätbutiker sälja dyra varumärken som tidigare bara fanns hos mindre butiker som Liqusini. Det har skärpt konkurrensen och gjort det svårare för små aktörer att sticka ut, enligt Karin Dinehage.

– Kedjor kan köpa in hundratusentals produkter och pressa priserna. Vi köper in tio av en vara och får helt andra villkor. Man spelar inte riktigt i samma liga, säger Karin Dinehage.

Hur ser du på framtiden för de fysiska hästsportbutikerna?

– Jag tror att småbutiker får det tufft framöver. 

undefined
Pernilla Nederström, regionchef på Hööks, har ansvar för mellansverige och norra Sverige. Uppsala, Västerås och Arninge är bland de största butikerna i hennes region.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!