Hård kritik för dålig redovisning

Uppsala kommun får hård kritik från revisorerna för att inte sköta redovisningen av investeringar i mark, gator och annat i nya bostadsområden. Ett privat bolag hade riskerat åtal för samma försummelse.

Revisorerna kommer att fortsätta hålla koll på hur Uppsala kommun redovisar sina exploateringsprojekt.

Revisorerna kommer att fortsätta hålla koll på hur Uppsala kommun redovisar sina exploateringsprojekt.

Foto: Axel Öberg / SvD / TT

Uppsala2018-12-02 13:00

Som UNT tidigare berättat har Uppsala kommun inte redovisat investeringar i vägar, rondeller och annat i nya bostads- och affärsområden, så kallad markexploatering, korrekt de senaste 30 åren. Ofta har det skett på grund av bristande dokumentation. Enligt redovisningsföretaget KPMG kan det handla om utgifter på 1,3 miljarder kronor i över 150 projekt som inte redovisats på rätt sätt.

Läs mer: Redovisningen har misskötts

Läs mer: Revisorernas kritik är missvisande

Under de senaste åren har kommunen jobbat för att reda upp i siffrorna med målet att vara klar under 2017. Så har det inte blivit. Enligt en ny rapport från revisorerna är inte kommunens utredning klar och "stora felaktigheter kvarstår", även när det gäller projekt som pågår i dag. Omfattningen i kronor och ören vet ingen.

– Man skulle vara klar 2017. Nu har man skjutit upp det till 2019.  Vi är kritiska till att man inte är klar. Vi behöver veta mer om hur det här påverkar kommunens resultat, säger Karolina Larfors (L) som är ordförande för kommunrevisorerna.

KPMG befarar att redovisningsproblemen är ett symptom på att något inte fungerar på ett djupare plan. En oro finns för att kommunen inte har tillräckligt bra kontroll för att kunna budgetera och styra de stora bostads- och infrastrukturprojekt som pågår i Uppsala. Stickprovskontroller visar att nya felaktigheter finns i de pågående projekten Östra Salabacke och Ulleråker.

"Vi har förståelse för att utredningen av poster långt tillbaka i tiden varit svår och tidskrävande men vi kan inte acceptera att projekt som pågår nu inte redovisas korrekt", skriver KPMG.

Kommunalrådet Erik Pelling (S), med ansvar för bostadsfrågor, säger att kommunen behöver mer tid för att hinna i kapp.

– Vi kommer att göra klart hälften av det som återstår innan årets slut och resen ska vara klart till i mars nästa år. Det här är ett tidsödande arbete som måste göras manuellt.

Varför har ni inte klarat av att hantera de nya projekten?

– Det gäller bara projekt före 2017. Alla dokument finns men de är inte så lättillgängliga. Nu håller vi på att ta fram ett system som är automatiserat samtidigt som hanteringen blir säkrare.

Hur allvarligt ser du på kritiken?

– Jag tycker man ska ha en ödmjuk inställning och ta den på allvar. Frågan har hög prioritet. Men vi kommer inte att förlora något på exploateringsverksamheten utan göra ett plus, säger Erik Pelling.

Enligt KPMG skulle företrädare för ett privat bolag som agerade på samma sätt riskera att dömas för bokföringsbrott. Men det finns ingen lagstiftning för det när det gäller kommuner.

Totalt 155 projekt

Uppsala kommun har tagit hand om 155 oredovisade exploateringsprojekt.

Oftast handlar det om investeringar i infrastruktur som behövts för att Uppsala ska kunna växa. Kommunen har som markägare anlagt gator, vägar, rondeller och annat i nya bostads- och affärsområden. Projekten har sålts vidare till olika fastighetsägare när de varit klara och kommunen har fått in de inkomster som förväntats. Så långt har allt gått rätt till. Men när ett projekt är färdigbyggt ska det avslutas i kommunens redovisning. Underlagen för att kunna avsluta dem är dock inte tillräckliga så det har inte gått att avgöra vad som byggts och hur det ska redovisas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om