Hård kritik mot lärarutbildningen
Det finns ett utbrett missnöje med lärarutbildningen vid Uppsala universitet. Utbildningen är så ostrukturerad och informationen så dålig att många studenters psykiska hälsa drabbas.- Utbildningen känns som slöseri med tid, säger studenten Daniel Kindahl.
Daniel Kindahl som läser till lärare.
Foto: Rolf Hamilton
Just lärarutbildningen utmärker sig i rapporten genom det missnöje som tecknas. Några övriga saker som kommer fram om lärarutbildningen är:
l44 procent är missnöjda med tydligheten i kraven som ställs på dem.
l49 procent är missnöjda med möjligheten till studentinflytande.
l19 procent är nöjda med den kurs de läser för ögonblicket.
l14 studenter känner sig kränkta av sin lärare.
Enkäten har varit frivillig och kåren flaggar för att det kan vara en överrepresentation av missnöjda studenter som svarat. Men missnöjet är allmänt menar Daniel Kindahl som läser till gymnasielärare och förra terminen var ansvarig i sin klass för de kursutvärderingar som görs. Han har en god bild av studenternas åsikter.
- Missnöjet är utbrett. Vi upplever inte att lärarutbildningen är utformad för studenterna. Informationen om vad som förväntas av oss under en kurs eller inför en redovisning är mycket otydlig och de uppgifter vi får är bristfälliga och ofta motsägelsefulla, säger han.
Han pekar vidare på att rättningar försenas och att det tar tid att få sina poäng registrerade, och att det råder stor osäkerhet inför praktikperioderna.
Kritiken gäller de terminer då studenterna läser de allmänna lärarprogramskurserna inom Utbildningsvetenskapliga fakulteten, och inte de terminer då de läser sina ämnen, i Daniel Kindahls fall religion och historia. Han ser och hör kritiken vid kursutvärderingarna.
- Det är ingen charmerande bild som målas upp. Många känner att de inte blir rustade för yrkeslivet, och det leder till stor frustration. En del väljer därför att arbeta extra som vikarie för att förbereda sig, säger han.
Att stress och otrygghet följer på bristerna är han själv ett exempel på.
- När jag vaknat på morgonen har jag känt mig allmänt nedstämd under terminerna på lärarutbildningen. Det känns som slöseri med tid, och man är mest orolig för att ha missförstått något och bli underkänd, säger Daniel Kindahl.
En annan student som bekräftar det allmänna missnöjet är Mattias Samuelsson, studerandeombud för Lärarnas Riksförbund. Han känner igen stressen som enkätsvaren vittnar om och förklarar den med bristen på "en röd tråd i utbildningen"
- Man upplever utbildningen som ostrukturerad, och det innebär ett stort energiläckage för studenterna att hela tiden behöva ta reda på vad som verkligen gäller, säger han.
Både tycker oberoende av varandra att det är svårt att få gehör för synpunkterna hos ledningen för lärarutbildningen. I stället för att lyssna och tänka konstruktivt går de ofta i försvarsställning.
- Som student känner man sig jobbig och många är rädda för att kritiska ord ska slå tillbaka mot en. Det känns inte som institutionen är intresserad av att göra något åt bristerna, säger Daniel Kindahl.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!