Hård marknad bakom samgående

UNT går samman med Norrköpings Tidningars Media, NTM. I och med samgåendet bildas en av landets största mediekoncerner. En allt hårdare mediemarknad ligger bakom affären.

Lennart Foss från NTM-koncernen träffade UNT-personalen på torsdagen.

Lennart Foss från NTM-koncernen träffade UNT-personalen på torsdagen.

Foto: Oscar Segerström

Uppsala2009-09-03 18:56
Diskussionerna om samgåendet har pågått sedan ett halvår. På torsdagen skrevs en överenskommelse som innebär att NTM-koncernen tar över 50 procent av ägandet i AB Upsala Nya Tidning, och får majoritet i styrelsen. UNT får 20 procent av aktierna i NTM. Trots att NTM i praktiken tar över ledningen av UNT ser styrelseordförande Jörgen Sandström affären som nödvändig för tidningens framtid.
- Vi hade kunnat klara oss på egen hand några år till tack vare att vi har en stark finansiell ställning. Sedan hade vi tvingats till ett samarbete med någon annan tidningskoncern. Nu kan vi välja partner i stället, säger han.
NTM:s vd Lennart Foss är nöjd.
- Vi blir den fjärde största mediekoncernen i landet. UNT passar bra in i vår strategi mot lokala mediehus. Vi måste ha starka företag för att klara morgondagen, säger han.

Det är situationen på mediemarknaden som tvingat fram affären. De flesta tidningar kämpar med sjunkande upplagor, vikande annonsintäkter och konkurrens från nya, nätbaserade medier.
- För att klara konkurrensen måste vi ha fler kanaler förutom papperstidningen; gratistidningar, radio, webb och tv. Det kräver starka samarbeten. Vi måste vara bäst på den lokala marknaden och det får vi förutsättningar för nu, säger UNT:s vd Dan Lannerö.

För UNT ger affären främst ekonomiska vinster genom rationaliseringar och gemensamma investeringar i ny teknik. Publicistiskt ska UNT ha en fortsatt fristående ställning, den politiska inriktningen ska vara liberal. Det har varit en av grundförutsättningarna för affären och ett absolut krav från UNT:s ägarstiftelser.

För läsarna kommer förändringarna knappast att märkas alls, alla fall i det korta perspektivet.
- Men den ekonomiska styrkan i den nya mediekoncernen ger oss styrka att göra en bra tidning även framtiden. Bra journalistik förutsätter god ekonomi och vi kommer att ha ett självständigt förhållande till NTM, säger UNT:s chefredaktör Lars Nilsson.
Samgåendet innebär dock att UNT kommer att tvingas till nedskärningar, främst inom administrationen som i högre grad kommer att kunna skötas från Norrköping. Hur stora de kan bli är oklart i dag.
- Vi ska sätta oss ned och titta på det under de kommande månaderna, säger Dan Lannerö.

Från fackligt håll finns en oro för framtiden.
- Ekonomiskt är nog det här bra. Men ett chockbesked med hänsyn till personalen. Många kommer att bli av med jobben. Inte i första hand på redaktionen men inom ekonomi, it och administration. Vi har just gått igenom ett sparpaket med 30 tjänster. NTM-koncernen kan vara gaska hårdhänt i sina rationaliseringar, säger journalistklubbens ordförande Johannes Nesser.

UNT-tryck ingår också i affären. Tryckeriet går upp i NTM tryck och fortsätter att trycka UNT. Även här räknar den nya koncernledningen med att kunna tjäna mer pengar i framtiden.
Innan affären mellan UNT och NTM är helt i hamn ska den granskas av konkurrensverket. Det beräknas ta en månad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om