Hårdkontroll av riksväg ska sänka farten
Uppsalapolisen hårdbevakar en av länets mest trafikerade vägar i ett nytt samarbete med Vägverket. Syftet är att få förarna att hålla hastighetsgränsen för gott. Flera månader framåt ska trafikpolisen genomföra täta kontroller på riksväg 55 mellan Enköping och Uppsala.
— Det blir en snäv toleransgräns. Kan vi få ned medelhastigheten och inte bara kapa topparna så är det alldeles klart att säkerheten ökar, säger Åke Lövh, trafikavdelningens chef vid Uppsalapolisen.
Det går fort på riksvägen. Långa raksträckor, bred väg, god standard och många arbetspendlare; allt inbjuder till höga farter. Högsta tillåtna hastighet är 90 km/tim, den verkliga medelhastigheten är drygt 100 km/tim. Åtskilliga kör ännu fortare, enligt Vägverkets senaste mätningar. Vägen är också relativt hårt olycksdrabbad.
Intensiv övervakning
Målet är nu att ändra förarnas attityd och få en bestående sänkning av hastigheterna. Medlen är intensiv övervakning under lång tid, nolltolerans och kunskapsspridning om hastighetens inverkan på säkerhet och miljö. Försöksprojektet är det första i sitt slag.
UNT: Innebär satsningen att övervakningen minskar på andra vägar under projekttiden?
- Vi koncentrerar oss till ett av länets största trafikstråk, men kommer förstås inte bara att finnas där, säger Åke Lövh.
Samtidigt får inte polisen några extra resurser för hårdbevakningen av riksväg 55.
Projektet har redan startat och på bara två dagar har 75 fortkörare rapporterats för farter mellan 96 och 146 km/tim.
Syftet är att projektet ska bli känt och att bilisterna ska veta vad de har att vänta sig på vägsträckan. Den stora frågan är om satsningen kommer att ge bestående effekt, när polisen packat ned sin utrustning för sista gången, i februari nästa år. Vägverket kommer att fortsätta mäta hastigheterna för att studera utvecklingen.
— Vi tror att det går att få en acceptans kring hastighetsgränserna genom att förklara riskerna med att köra för fort, säger Vägverkets projektledare Peter Linnskog.
Fortförare som vinkas in till vägkanten får inte bara en böteslapp i handen utan också Vägverkets broschyr med fakta om hastigheter, säkerhet och miljö.
UNT-Fakta
En sänkning av medelhastigheten med 10 km /tim på alla landets vägar skulle rädda 100-150 människors liv per år. Antalet skadade skulle minska med 3000. Koldioxidutsläppen skulle minska cirka 10 procent.
Om alla 7000 fordon som dagligen färdas på riksväg 55 höll hastighetsgränserna skulle koldioxidutsläppen minska med cirka 2000 ton per år.
En ökning av hastigheten från 90 km/tim till 100 km/tim innebär en tidsbesparing på 40 sekunder per mil.
Källa: Vägverket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!