Hästmedicin tvingas stänga
De blivande veterinärerna på Ultuna får kanske ingen klinisk undervisning i hästmedicin i år. I måndags stängde hästmedicinavdelningen på obestämd tid på grund av neddragningar och sjukskrivna veterinärer.
Det handlar om blivande veterinärer i årskurs 4, som förväntar sig klinisk undervisning i hästmedicin i november. Den kommer de inte att få, så som det ser ut i dag på Hästkliniken. Där fungerar kirurgin, men sedan i måndags inte den medicinska verksamheten. Orsak: veterinärbrist.
— Hästar som redan fanns inne behandlas, men vi tar inte in nya. Hästägarna får vända sig till Strömsholm utanför Västerås, säger Pia Funkquist.
Men hon poängterar att det inte är hästarna som blir mest lidande, utan de blivande veterinärerna som får alldeles för lite klinisk praktik - eller ingen alls.
I princip död
Man har haft 4,5 veterinärtjänster på hästmedicin. Två veterinärer är tjänstlediga för forskning, Pia Funkquist själv och en kollega. Två av veterinärerna på de återstående 2,5 tjänsterna är nu sjukskrivna på grund av grund av den hårda arbetsbelastningen på kliniken.
Återstår en veterinär på halvtid, som undervisar veterinärstudenter i sjätte årskursen.
- Vi står i dag med en avdelning som i princip är död, säger Katarina Nostell, den andra forskningslediga veterinären.
- Vi behöver få in fler veterinärer i systemet. Men det är svårt att hitta erfarna veterinärer med pedagogiskt kunnande, som kan gå rakt in i verksamheten nu, säger Pia Funkquist och Katarina Nostell.
Har inte pengar
Det håller Arvid Uggla med om. Han är dekanus för veterinärmedicinska fakulteten, har just blivit informerad om sjukskrivningarna och det krisartade läget.
— Det är ytterligt bekymmersamt på grund av alla neddragningar, men självklart får inte studenterna bli lidande. Vi måste lösa detta med vikarier.
—Vi har anpassat personalstyrkan till anslagen. Då blir det svårt med två veterinärer sjukskrivna. Utrymme för back up finns inte.
— Vi har egentligen inte pengar till den undervisning och kliniska färdighetsträning som vi anser som rimlig. Förr var vi stolta över vår svenska veterinärutbildning. Men nu är situationen extremt svår, säger Arvid Uggla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!