Hausse för små slakterier
Samtidigt som slakteribranschen går mot en allt större centralisering med nedläggningar bland annat av slakteriet i Uppsala, finns en motsatt trend där intresset för att starta mindre slakterier är rekordstort.
Under 2009, samt under januari och februari 2010, har det kommit in totalt 14 ansökningar om att starta slakterier. Under ett normalt år kommer det annars två eller tre ansökningar per år.
Att uppgången kommer just nu kan också bero på att det extra anslaget från regeringen tar slut under 2010.
- Informationen om att den här subventionen finns har förmodligen spridit sig successivt, och de vi pratat med vet om att det förmodligen tar slut i år. Och då kan man få mer bråttom att komma in med sin ansökan mot slutet, säger Krister Scherling.
En annan faktor som kan ha bidragit till uppsvinget är en stark trend mot närproducerat, småskaligt och ekologiskt. Och det stämmer in på de slakterier i närområdet som är på väg att dra i gång.
Några av dem som nyligen ansökt om tillstånd är Skebo Gårds Slakteri utanför Norrtälje, som fick sitt tillstånd beviljat under 2009, samt Sörby Slakteri utanför Heby vars ansökan är under behandling. Dessutom är Sveriges lantbruksuniversitet och Faringe Kött och Slakt i färd med att öppna ett slakteri i Funbo-Lövsta utanför Uppsala. Men de har inte kommit så långt i processen att de skickat in sin ansökan än.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!