''Hedersmord? Det var mord!''

— Det finns strukturer i samhället som kan påverkas. Om det krävs en ändring av lagstiftningen - då gör vi den, säger statsminister Göran Persson till UNT i en exklusiv intervju i anledning av mordet på Fadime Sahindal.

Jag vill att invandrarorganisationer och ungdomsorganisationer bildar opinion och reflekterar kring mordet på Fadime, säger statsminister Göran Persson till UNT.

Jag vill att invandrarorganisationer och ungdomsorganisationer bildar opinion och reflekterar kring mordet på Fadime, säger statsminister Göran Persson till UNT.

Foto: Robert Berthagen

Uppsala2002-01-24 20:46
En ändring av lagstiftningen som är på gång just nu, med anledning av mordet på Fadime, gäller äktenskap. I dag får invandrarflickor gifta sig när de är 15 år. Nu höjs den gränsen till 18 år, som för alla andra svenskar.
— Det är en tydlig signal, även om vi riskerar att flickor sänds utomlands för att gifta sig, säger Göran Persson.
En annan lagändring gäller utökat besöksförbud, som kan komma att gälla en kommundel eller en hel kommun: dvs mannen får inte ens komma till den kommun där den skyddade kvinnan bor.
Dessutom ska skyddet för vittnen förbättras.

"Det var en chock"
Som privatperson är Göran Persson lika upprörd som de flesta andra över mordet, starkt känslomässigt påverkad:
— Det var en chock! Man tror inte det är sant. En ung kvinna på väg in i vuxenlivet mördas för att hon vill leva ett fritt liv. Av sin far dessutom... Fadime var stark, vacker och modig! En person som unga människor identifierar sig med.
Vad kan han som statsminister, tillsammans med regeringen och samhället i övrigt, göra efter mordet på Fadime för invandrarna och invandrarkvinnor i olika åldrar i synnerhet?
— De kvinnor som är så här utsatta ska självklart få stöd.
Hur då?
— Hela uppsättningen från samtal till skydd. Men det blir också fel, att vi börjar med offret, säger Göran Persson och påpekar att de som hotar, misshandlar och mördar - eller skapar opinion som stöder detta - måste angripas.
— Jag är glad att invandrarorganisationerna vill vara med i opinionsbildningen mot en sådan människosyn!
Dvs värderingar som leder till hot och våld mot de kvinnor som vill leva ett liv grundat på egna val.

Det viktigaste är arbete
Kan man göra något för att bättre inlemma invandrare i samhället, hjälpa dem att lättare bli svenska?
— Allt positivt som redan görs, kan säkert göras mer och bättre.
Bidrar inte bostadssegregationen till att hålla invandrarna utanför? När invandrare bor i områden där grannarna också är invandrare utan större kännedom om det svenska samhället och utan att kunna svenska?
— Jag tycker inte att det är konstigt att de vill leva i gemenskap med andra som talar samma språk. Det skulle nog jag också vilja. Det absolut viktigaste är att de får arbete. Vägen ut i samhället går genom arbetet. Och sedan två år tillbaka är vi på väg åt rätt håll med arbetstillfällen.
Kan vi ställa krav på att invandrare till exempel ska kunna svenska och ha grundläggande kunskaper om samhället så att de verkligen kan utöva sina medborgerliga rättigheter när de blir svenska medborgare?
— Svårt att säga. Jag vet inte exakt vad som gäller nu, bara att vi har justerat det nyligen. Men jag är inte främmande för sådana tankar. De måste vara lojala med våra lagar och grundläggande värderingar! Och känna solidaritet med det svenska samhället!

En ikon för unga
Fadime har blivit martyr, en ikon för unga människor som kämpar för att de mänskliga rättigheterna enligt FN:s konventioner ska gälla alla.
Är det bra? Kan hennes martyrskap användas positivt?
— Vi måste visa respekt för Fadime också nu när hon är död. Vad hade hon velat? Allt som sker i sorg, måste också utgå från den respekten. Det finns en risk att det drar iväg till överdrifter som kan skada hennes kamrater flickor i samma situation.
Vad händer härnäst - när vi har slutat hålla minnesstunder och när domen över Fadimes pappa har fallit?
— Det är sorg nu och måste få vara så en tid. Vi får inte glömma henne. Men inte heller bli handlingsförlamade. Det finns strukturer i samhället som kan påverkas. Jag vill att invandrarföreningarna och ungdomsorganisationerna bildar reflekterar kring problemet och bildar opinion! Om det krävs en ändring av lagstiftningen, då gör vi den!
Tror du att mordet på Fadime medför att invandrarflickor inte vågar kräva rätten till ett fritt liv?
— Nej, jag tror faktiskt att de vågar tala nu. Det har blivit en sådan våldsam chock i samhället och hela det svenska samhället visar en sådan solidaritet med flickorna, att de kan räkna med maximalt stöd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om