I våras beslutade Region Uppsala att påbörja ett arbete för att införa hemförlossningar. En lägesrapport visar att syftet med projektet är att "tillmötesgå friska kvinnor i centrala Uppsalas behov att få välja födelseplats". Samtidigt konstaterar man att det kan åsidosätta likabehandlingsprincipen och kraftigt påverka ambulans- och akutflöden samt andra patientgrupper. Detta ska utredas i en kommande konsekvensanalys.
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, är ansvarig för lägesrapporten. Han säger att hemförlossningar finns med i Socialstyrelsens rekommendationer, och att det därför är möjligt att införa det, trots att det ser ut att strida mot portalparagrafen i hälso- och sjukvårdslagen som säger att hälso- och sjukvård ska ges i första hand till den som har störst behov.
– Socialstyrelsen har tagit fram ett dokument där det står att hemförlossningar kan införas, säger Mikael Köhler.
Det saknas inte andra behov i regionen, varför ska valmöjligheten för en frisk patientgrupp ta resurser från grupper med större medicinska behov?
– Det är konsekvenser som man får ta hänsyn till i den fortsatta utredningsprocessen. Det är bra att det är transparent vilka svårigheter som uppstår, och de får man beakta. Det finns också utrymme för politiker och tjänstemän att göra andra prioriteringar.
Unn Harsem (C) säger att hemförlossningarna handlar om att ge vård på rätt vårdnivå.
– Det är friska kvinnor det handlar om, och då kan man avlasta Akademiska sjukhuset genom att de inte behöver den högsta vårdnivån, säger hon.
De som väljer att föda hemma behöver samma backup som de som föder på sjukhuset och en barnmorska på plats i hemmet. På vilket sätt avlastar man sjukhuset då?
– Det är nationellt ingen brist på barnmorskor, men barnmorskorna vill inte jobba i förlossningsvården. Jag tror att vi kan bli en attraktivare arbetsgivare genom att erbjuda flera typer av tjänster för barnmorskor, säger Unn Harsem.
Malin Sjöberg Högrell (L) är fortsatt kritisk.
– Vi yrkar på att stoppa det här. I Socialstyrelsens rekommendationer om förlossningsvård så är en barnmorska per födande kvinna det som är högst prioriterat. Hemförlossningar kommer längst ner, först som prio 8. När vi har begränsade resurser måste man jobba med dem som är sjukast, säger Malin Sjöberg Högrell.
Hur ser du på möjligheten för politiker att göra andra prioriteringar om medborgarna kräver det?
– Vi politiker ska inte göra andra prioriteringar än det som står i hälso- och sjukvårdslagen.