I Uppsala finns ett så kallat regionalt underrättelsecenter där tolv myndigheter utbyter information i kampen mot den grova organiserade brottsligheten. Få känner närmare till underrättelsecentret och arbetet omges av sekretess.
Vilka personer som ingår i gruppen är hemligt och att media får tillgång till delar av en utredning som i fallet X är ovanligt.
Landets åtta regionala underrättelsecenter har valt ut ett 40-tal centralgestalter inom den grövre kriminaliteten som man följer extra noga. Två av dessa personer finns i Uppsala och X är den ena.
LÄS MER: Han utpekas som ledare i den undre världen
Henrik Thelander är chef för Underrättelseverksamhet Region Mitt som omfattar bland annat Uppsala län. Han menar att brottsligheten ändrat skepnad de senaste åren.
– Den moderna förbrytaren har slutat med bankrån. Istället angriper man välfärdssystemen för att komma åt till exempel olika typer av bidrag, ofta med hjälp av bolag. Sett till hela landet handlar det om fusk för miljarder, säger Henrik Thelander.
Underrättelsecentret i Uppsala stöter ofta på företag som misstänks fuska med allt från lönebidrag till felaktiga arbetstillstånd.
– Det är så omfattande att vi tvingas prioritera och många gånger får vi lämna misstankar som vi egentligen borde gå vidare med, uppger Henrik Thelander.
Ett exempel på hur systemet kan missbrukas är etableringslotsarna som skulle hjälpa nyanlända personer in på arbetsmarknaden. I februari meddelade Arbetsförmedlingen att lotsarna dragit till sig så allvarlig kriminalitet i form av bedrägeri, mutor, hot och utpressning att modellen fick skrotas.
Tack vare informationsutbytet mellan myndigheterna i underrättelsecentren har man lyckats skapa en god bild av hur välfärdssystemen utnyttjas, anser Henrik Thelander.
– Tidigare satt myndigheterna var för sig och saknade då den totala överblicken. Om en myndighet skulle gå vidare med ett ärende med misstänkt fusk hängde det till stor del på den enskilde tjänstemannen. Nu när vi arbetar tillsammans är arbetet strukturerat på ett helt annat vis.
Han lyfter även fram några blottor i systemet:
* Att myndigheterna prioriterar service och snabba utbetalningar på bekostnad av kontroll.
* Att sekretess mellan myndigheter ibland stoppar informationsutbyte.
* Att bidrag felaktigt kan betalas ut från flera håll samtidigt, exempelvis lönebidrag och introduktionsersättning, utan att systemet slår larm.
– Bland politikerna ökar nu medvetenheten om att systemen behöver ses över. Samtidigt är myndigheterna på väg att flytta fram sina positioner för att komma åt fusket.