– Här brukar det finnas kantareller, säger Jan Andersson när vi bromsar in med bilen på en liten skogsväg i Börje socken, strax norr om Uppsala.
Vi hinner bara gå ett par meter från vägen så står den första kantarellen där, gul och grann. När vi går vidare i den mossklädda barrskogen dyker det upp flera kantareller lite här och var.
Jan Andersson, som bland annat jobbat med viltekologi på SLU, säger att han inte varit med om ett så bra svampår sedan 2007.
– Ingen ska nog behöva bli utan kantareller i år. Ändå är vi bara i början av säsongen, kommer värmen lär det bli sensationellt mycket svamp.
Vi fortsätter vår tur i skogen.
– Vi ska gå ner till asparna där borta, där brukar det finnas aspsopp, det är en god matsvamp.
Han har inte mer än uttalat orden förrän vi stöter på en aspsopp som dock hunnit bli ganska så angripen av ohyra. Däremot finner vi snart en annan av svenskarnas favoritarter, en stensopp eller karljohan som den ofta kallas. Men Jan Andersson har inte karljohan på sin topplista, den är alldeles för mjuk i konsistensen anser han.
Medan sopparna ofta kan vara åtgångna av larver är kantarellerna många gånger i bättre skick. I år verkar det dock som om även kantarellerna drabbas av insektsangrepp.
Enligt Jan Andersson har en del kantareller hål i foten, oftast beroende på harkrankslarver. I synnerhet gäller det kantareller i fuktig terräng.
Många svampkännare rynkar på näsan åt populasens ensidiga inriktning mot kantareller. Men icke så Jan Andersson.
– Det är väl bra att folk plockar svampar som är goda och lätta att känna igen.
Själv brukar han sylta små kantareller och säger att det är jättegott.
Han berättar att det råder en viss förvirring kring begreppet kantarell, att det som många kallar gul kantarell egentligen heter enbart kantarell.
– Sedan finns en annan art, blek kantarell, som ser snarlik ut men är ljusare i färgen. Den bleka kantarellen är mer köttig och minst lika god.
Frågan är vart man ska bege sig för att hitta svamp. Många arter lever i symbios med buskar och träd så ett tips är att ge sig ut i marker där det finns många olika träd- och busksorter, helst i områden med inte alltför tät vegetation.
Under vår skogspromenad dyker det upp flera andra svamparter. En av dem, citronslemskivlingen, ser kanske inte så mycket ut för världen men enligt Jan Andersson tycker en del att den är bland det bästa som går att hitta. Bara att flå, skiva och steka.
Vilka arter äter då svampexperten allra helst? En av hans favoriter är den rödgula trumpetsvampen, ett par andra kungschampinjonen och mandelriskan.
Bland folk i allmänhet står trattkantarellen högt i kurs.
– De första trattkantarellerna brukar komma så här års men finns i större mängder först om ett par månader. Blir det varmt kommer det bara säga poff i skogarna.
Även på bärsidan ser det ljust ut. Monica Sandström vid Syltkrukan AB i Månkarbo som säljer sylt och bär uppger att tillgången på blåbär är fantastisk i Uppsala län.
– Det är ett av de bästa blåbärsåren på 25 år, dessutom är bären av hög kvalitet. I fjol när det var torrt satt skaften kvar på bären men i år är de lättplockade.
Enligt Monica Sandström ser det även ut att bli ett bra lingonår.
– Lingonen har blommat ofantligt men det är lite tidigt att säga hur stora mängder bär det blir, det beror på hur mycket sol och regn som kommer.