Herrgård med gamla anor
LÄSARNAS SOMMARFAVORIT.Krusenberg Herrgård har de senaste åren öppnats allt mer för allmänheten. Under året arrangeras här historiska guidningar i samband med kaffesöndagar i herrgården, trädgårdsvandring och sommarkafé i Brygghuset.
Hotellchefen Birgitta Holmlund och guiden Mats Gustafsson i äppeträdgården framför Krusenbergs Herrgårds huvudbyggnad.
Foto: Maria Lindblom
- Det är faktiskt sant. Jag tycker det är så kul att jobba på midsommar då det är liv och rörelse i parken. Krusenbergs byalag och vi arrangerar firandet ihop, säger Birgitta Holmlund som bor i Knivsta.
Hon tycker att hon som närboende visste för lite om Krusenberg innan hon började arbeta här och tror att det kan vara likadant för många andra. Mats Gustafsson, guide på herrgården, håller med.
- Ibland tror jag att man glömmer bort vilket fantastiskt utflyktsmål Krusenberg är. Här levde exempelvis Sveriges kanske mest kände historiemålare, Gustaf Cederström som målade "Karl XII:s likfärd" och här bodde ibland Sveriges mäktigaste man på sin tid, rikskanslern Axel Oxenstierna, säger Mats Gustafsson.
1640 bildade Johan Cruus säteriet. Han var Axel Oxenstiernas svärson. Johan Cruus avled tidigt och dåvarande slottsbyggnaden lät hans änka Karin Cruus uppföra. Men slottet brann ner 1717 och dagens herrgård är från 1802.
Theresine Cederström är en annan av många kvinnor som drivit godset och det var hon som 1845 lät anlägga stora delar av trädgården. Som mest fanns här 700 fruktträd och under tre århundraden var de prisbelönta odlingarna säteriets viktigaste del.
Kring Krusenberg finns och fanns de största träden av sin sort. Den kända Sparbankseken/Kungseken finns nu bara kvar som en död stam, men här finns också de stora tallarna i Morga.
- Att träden blir gamla här beror nog på att markägarna har haft ett stort naturintresse och sparade vackra gamla träd, säger Mats Gustafsson.
Vid Krusenberg fann också Linné den berömda Alsikeklövern. Fredrikslund och Kungshamn bildar i dag naturreservatet Kungshamn-Morga. Här finns fina badplatser, svampmarker och promenadslingor som är väl värda ett besök.
Herrgårdens huvudsakliga inkomstkälla är i dag konferenser.
- Men den privata delen växer. Just nu har vi en hel del bröllop och weekendbesökare. Nytt för i år är att vi har inrett Sjöporten där det blir bastu och spa, säger Birgitta Holmlund som även hoppas att satsningen på att få hit fler middagsgäster och rum- och frukostgäster ska lyckas.
2. Särstabadet
Insjöbad som ligger centralt i närheten av Emil Sjögrens väg och Valloxvägen. Här finns servering, tolv nya bangolfhål, bryggor, hopptorn, gungor och toaletter. Stor sluttande gräsyta att ligga på. Serveringen är öppen från klockan 10 varje dag under sommarlovet.
3. Broborg fornborg
Broborg låg under bronsåldern intill vattnet i Långhundraleden, leden som många tog mellan Uppsala och Östersjön. Här finns i dag en vandringsled som man kan börja vid exempelvis Lilla Vallby som ligger nära väg 77. Information om gravar, borgen med flera sevärdheter finns på skyltar efter vandringsleden.
4. Mora stenar
Historien bakom Mora sten finns vid Morby, utmed gamla vägen mellan Uppsala och Östuna. Under medeltiden genomfördes konungaval här. Den valde kungen skulle stående på stenen svära sin ed. Som ett dokument över valet höggs texten i mindre stenar. Några av dessa finns utställda i den lilla byggnaden i Morby.
5. Brunnbybadet
Brunnbybadet är ett insjöbad nära E4 och väg 77. Gräsyta, bryggor, sandlåda och bajamaja. I Knivsta kommun ligger även badet i Eda och ett naturbad i Kungshamn-Morga.
FAKTA
Krusenberg herrgård
Var: Vid väg 255 mellan Uppsala och Knivsta.
Vad: Herrgård med bland annat historiska guidningar och inredningsbutik i trädgården. Naturreservat med bad och vackra strövområden. Krusenberg Herrgård ägs i dag av samma personer som äger hotellen Smådalarö Gård och FågelbroHus.
Öppet: Kaféet i Brygghuset är öppet tis-lör 11-18.
Krusenberg herrgård
Var: Vid väg 255 mellan Uppsala och Knivsta.
Vad: Herrgård med bland annat historiska guidningar och inredningsbutik i trädgården. Naturreservat med bad och vackra strövområden. Krusenberg Herrgård ägs i dag av samma personer som äger hotellen Smådalarö Gård och FågelbroHus.
Öppet: Kaféet i Brygghuset är öppet tis-lör 11-18.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!