Hibo valde slöja

— Många tror att de som bär slöja inte har någon utbildning, att de bara sitter hemma och blir bortgifta som unga. Men så behöver det inte alls vara, säger Hibo Farah, 17 år. Hon är den enda av fem systrar som har valt att bära slöja.

Foto: jörgen Hagelqvist

Uppsala2002-11-13 00:01
Hibo är 17 år och läser andra året Naturmedia på Lundellskaskolan i Uppsala. När hon gick i femte klass beslutade hon och hennes fyra systrar sig samtidigt för att börja bära slöja. Hibo berättar att hon var nyfiken på hur det var eftersom hennes mamma alltid har burit slöja.
— Efter ett tag slutade mina systrar att bära slöja, bland annat för att de tyckte att det var jobbigt under idrottslektionerna i skolan. Men jag har fortsatt. Det kändes rätt, säger hon.
Hibo är född i Somalia men har bott i Sverige under nästan hela sitt liv och hon talar utan någon som helst brytning. Hibo har växt upp med två kulturer.
— Genom att välja att bära slöja sätter jag mina muslimska värderingar framför den västerländska kulturen, säger hon.
Hibo förstår att vissa tycker att det är konstigt att man bär slöja, och att man verkar vara förtryckt. Men enligt henne stämmer inte det.
— Själva anledningen till att man bär slöja är för att inte attrahera män. De ska se mig som person, det vill säga min insida, och inte mitt yttre, säger Hibo Farah.

Förenklad bild
— Men massmedierna ger en förenklad bild. Många människor har fått för sig att vi som bär slöja inte har någon utbildning och att vi blir bortgifta, tillägger hon.
Hibo tror att det finns en del invandrartjejer i Uppsala som blir tvingade till att bära slöja. Enligt henne finns det till exempel flickor som bär slöjan när de lämnar hemmet på mornarna, men tar av sig slöjan när de kommer till skolan — ett sätt att hantera de motstridiga kraven. Men de flesta tjejer som bär slöja gör det av egen vilja, tror Hibo.
— Det går inte att tvinga en tjej till att bära slöja, kanske under en tid, men förr eller senare kommer hon att ta av sig slöjan, menar hon.

Sällan kränkande kommentarer
Hibo Farah tycker inte att det är särskilt ofta som hon råkar ut för kränkande kommentarer för att hon bär slöja. Men en kompis till henne som också bär slöja har gjort det, berättar hon.
— Det var en man på bussen när hon var på väg till skolan som försökte dra av henne slöjan och skrek hemska och elaka saker till henne. Hon blev verkligen jätteledsen. Det här var strax efter terrorattackerna i USA.
Slöjan är som vilket klädesplagg som helst för Hibo och hon berättar att den helst ska matcha till hennes kläder.
— Jag köper slöjor antingen i vanliga klädbutiker här i Uppsala, eller så ber jag släktingar och vänner som ska resa till länder i Mellanöstern att köpa åt mig. Slöjorna där borta är mycket finare.
Slöjan kan också knytas på olika sätt. Hibo har knutit sin blå slöja så att halsen syns. På idrotten i skolan knyter hon den hårdare för att den inte ska åka av, om hon till exempel ska hjula eller stå på händer. En nackdel med att bära slöja är att det kan vara väldigt varmt under somrarna men annars finns det inga praktiska problem, enligt henne.

Koranen viktig
Att läsa Koranen är viktigt för Hibo, men eftersom Koranen står på arabiska är det svårt för henne att läsa den själv.
— Min pappa brukar läsa den för mig och sedan översätta till somaliska för att jag ska kunna förstå, säger Hibo Farah.
Hon berättar att hon aldrig har känt sig diskriminerad av lärare eftersom hon bär slöja, även om det förekommer.
— Jag tror att de flesta lärare och elever på skolor nog har vant sig vid att vissa bär slöja.
Hon säger att det förmodligen kommer att bli svårt för henne att söka arbete på grund av slöjan. Hur många läkare till exempel finns det som bär slöja egentligen? menar Hibo som själv drömmer om att bli läkare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om