Hightechtoa ska ge äldre hjälp på dass

Testa japanska toaletter inom äldreomsorgen i Uppsala. Förslaget kommer från Liberalerna som tror att både trivsel och integritet ökar om fler klarar toabestyren på egen hand.

Mohamad Hassan (L) vill revolutionera toabesöken inom äldrevården.

Mohamad Hassan (L) vill revolutionera toabesöken inom äldrevården.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2017-01-21 09:00

Få tillfällen är väl mer integritetskänsliga än ett toalettbesök. Många vill inte ens göra det på jobbet. Att någon annan skulle vara med är otänkbart. Men för många äldre är hjälp helt nödvändigt, och oftast är det hemtjänsten som hjälper till. Det kan bli ändring på det, om Liberalerna får som de vill. Kommunalrådet Mohamad Hassan (L) vill att Uppsala kommun testar japanska hightechtoaletter. De har en massa funktioner som vanliga toaletter saknar. De öppnar och stänger locket automatiskt, spolar, tvättar och torkar de intima kroppsdelarna.

–  Vi tror att det kan vara ett sätt att öka den personliga integriteten. Många äldre måste ha hjälp av hemtjänstpersonal både med tvättning och torkning, och många tycker det är genant. En japansk toalett gör att de klarar sig mer själva, säger Mohamad Hassan.

Han tänker sig att kommunen kan testa en toa på något av Uppsalas serviceboenden. Fungerar det så skulle de pensionärer som bor i egen lägenhet kunna få toaletten installerad med stöd av bostadsanpassningsbidrag. Men toaletterna kan kosta från 12 000 till 85 000 kronor beroende på utförande. Den lyxigaste varianten går på 125 000 kronor. Priset är inget att rygga för om det ökar livskvalitén, anser Mohamad Hassan.

–  Om man inte kan gå på toaletten själv kanske man måste sitta och hålla sig, och det kan leda till att man drabbas av andra sjukdomar, säger han.

Och ni behöver mindre personal. Hur mycket pengar räknar ni med att spara?

– Tanken är inte att spara pengar. Men om det ger ekonomiska vinster så är det välkommet.

Äldrenämndens ordförande Monica Östman (S) har aldrig hört talas om japanska toaletter men är försiktigt positiv när hon får höra om tekniken.

– Jag tycker att vi ska titta på alla tekniska lösningar som kan underlätta vardagen för våra äldre. Det här kan vara en lösning om det fungerar. Men de äldre får ju inte bli rädda eller tycka det är otäckt att bli spolade i rumpan, säger hon.

Vårdföretaget Humana, som bedriver äldrevård runt om i landet, har också planer på att testa toaletterna. Tanken är att de som vill ska kunna få en toalett.

–  Men först vill se hur de äldre upplever dem, säger Humanas presschef Patrik Silverudd.

Humana vill främst öka de äldres möjligheter att själva sköta sina toalettbesök. Det stärker deras integritet och därmed trivseln.

– Det är inte ett sätt att minska personalen. Vi räknar med att någon måste vara med och övervaka toalettbesöken. Men Humana får en konkurrensfördel, säger Patrik Silverudd.

Den moderna japanska toaletten har extra tekniska funktioner som automatisk uppfällning av toalettlocket, sitsvärmare, massage, reglerbar vattenstråle, varmluftstork, kontrollpanel, automatisk spolning och luftkonditionering för rummet.

Nu finns också sensorer som mäter blodsockerhalt i urinen, puls och blodtryck. Även talande toaletter tillverkas.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om