Hinner inte förmedla arbeten

En hårt pressad arbetssituation, och en börda av administration. Så förklarar Arbetsförmedlingen i Uppsala den låga effektiviteten. Men mer resurser på väg.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2014-12-04 11:00

Filip Ericsson är en av sju arbetsförmedlare inom etableringsuppdraget vid Arbetsförmedlingen i Uppsala. Det paradoxala är att han trots sin titel inte alls hinner med att förmedla arbeten så mycket som han vill. Han och kollegerna hanterar uppåt 80 ärenden var, trots att nivån är sagd att ligga på drygt 30.

– Det här innebär väldigt mycket administration och väldigt lite arbetsförmedling. Det är frustrerande, säger Filip Ericsson.

UNT berättade i går om kritiken mot Arbetsförmedlingen i Uppsala. Här anvisas inte nyanlända svenskar med etableringsstöd till arbetsmarknadsaktiviteter i alls samma utsträckning som i andra städer. Filip Ericson är medveten om läget.

– Det är en väldigt administrativ börda knuten till de här anvisningarna. Jag skulle aldrig kunna ha alla inskrivna i en sådan aktivitet, det skulle helt enkelt inte gå, säger han.

Filip Ericssons chef Emelie Halling pekar också ut den höga arbetsbelastning som den främsta förklaringen till svårigheterna att få ut de inskrivna i arbetsmarknadsaktiviteter.

– Vi är alldeles för få rent personalmässigt, och hinner inte med som vi ska när det gäller uppföljningar eller anvisningar till aktiviteter, säger Emelie Halling.

Antalet inskrivna personer i etableringsprogrammet är 82 procent fler i dag än för ett år sedan, på grund av att antalet som söker och får asyl i Sverige ökat kraftigt.

– Men vi är lika många handläggare, säger Emelie Halling.

Den som inte fullgör sina 40 timmar i veckan i utbildningar och aktiviteter ska inte heller få ut hela sitt ekonomiska etableringsstöd. Men bristerna på Arbetsförmedlingen ska inte få ekonomiska konsekvenser för de inskrivna, försäkrar Emelie Halling.

– Vi klarar inte att uppfylla vårt uppdrag. Därför skriver vi inte heller ner ersättningen om någon bara har 30 timmars aktivitet en vecka på grund av att vi inte lyckats anvisa dem någonstans.

Bilden av det pressade läget på Arbetsförmedlingen har även nått ut till de företag som erbjuder aktiviteter på uppdrag av Arbetsförmedlingen.

– Vi hör det här hela tiden. Handläggarna håller på att bli  utbrända och hinner inte ens träffa de inskrivna som de ska. Inskrivna som ändå kommer till oss berättar om hur svårt det är att komma i kontakt med sin handläggare, säger Marie Perruchon på Hermods, som ger utbildning i yrkessvenska inom etableringsstödet.

Även Inga-Lena Brundin på utbildningsföretaget Astar ser att problemen i mycket handlar om situationen för handläggarna.

– Det är engagerade och gör ett stort arbete, men har en omöjlig uppgift med en för stor arbetsbörda.

Men det är för enkelt att bara förklara situationen med resursbrist, säger flera i branschen som UNT talar med. Arbetsförmedlingens organisation i allmänhet och i Uppsala i synnerhet är också avgörande faktorer, tror de.

– Min bild är att läget är lika pressat på alla Arbetsförmedlingens kontor. Jag blir lite upprörd när bristerna i Uppsala då bara skylls på arbetsbelastningen. Det handlar också om att bli bättre på att fatta beslut och att trycka på knapparna i sina ärenden så att det händer något, säger Maria Mattsson Mähl, vd för Alpha CE, som har uppdrag för Arbetsförmedlingen runt om i Sverige.

Nu ska Arbetsförmedlingen i Uppsala bli pilotkontor för ett systematiserat arbetssätt just för att se om det finns effektiviseringar att göra. Under hösten har det också blivit klart med ett resurstillskott till förmedlingen i Uppsala. Nu i november kan Filip Ericsson och hans kolleger se fram emot en tydlig förstärkning med minst fyra till fem tjänster.

– Vi har också fått signaler om ännu mer resurser nästa år. Det skapar hopp, säger Emelie Halling.

Fakta Kritiserad reform

2012 riktade Statskontoret i en utredning begärd av regeringen hård kritik mot genomförandet av etableringsreformen . Enligt utredaren sysslade bland annat de etableringslotsar som ska finnas till hjälp mest med "social stöd". Då, 2012, hade fyra procent av dem som hittills varit inskrivna i etableringsreformen fått jobb. Efter kritiken efterlyste Håkan Hillerstig, ansvarig för etableringsreformen vid Arbetsförmedlingen i Uppsala län, ett "större fokus på jobb.

– Arbetsförmedlingen måste bli bättre på att marknadsföra personerna som ska jobba, och företagens möjligheter till att anställa, sade Håkan Hillerstig till UNT då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om