En av turerna gick till ägorna runt själva gården där Clas Tolin lektor i agrarhistoria vid SLU berättade om det pågående projektet att återskapa jordbrukslandskapet som det såg ut kring 1760-talet i Linnés Hammarby. Syftet är att kunna visa det för historiskt intresserade besökare och som förebild för miljöarbetet inom dagens jordbruk som gjort att olika slags marker nästan helt försvunnit.
– Vi vill skapa ett antal titthål ned i historien, säger Clas Tolin.
Han visade för besökarna hur en hage med halmade träd kan återskapas, hur odlingslandskapet kunde se ut på 1700-talet och hur bete kunde förändra skogsmarker och dess flora nära bebyggelsen.
Karin Bengtsson Sjörs från Uppsala med barnen Linnea, Alma, Viktor och Klara var mycket intresserad. Hon arbetar med frågor om betesmark i lantbruket vid Länsstyrelsen i Uppsala och gillar agrarhistoria.
– Det är jättespännande. Många lantbrukare som ansöker om bidrag för betesmarker tycker också det är intressant att veta hur landskapet såg ut förr, speciellt de äldre. Jag lär mig mer genom att vara med här, säger hon.
Barnen fick lära sig lite om naturens gång Alma som är nio år planterade rosenbönor i kålträdgården innan vandringen började.
– Det var kul. Vi kommer kanske och tittar senare om de vuxit upp, säger hon.
Linnes Hammarby hade också vernissage på en konstutställning under helger. Det var tidigare chefen för Uppsalas Linneträdgårdar Örjan Nilsson som visade målningar inspirerade av Linnés gärning under titeln Reality and Fantasy.
Historisk vandring i Linnés Hammarby
Uppsala har firat Linnés födelsedag under hela helgen. På söndagen var det dags i Linnés Hammarby, med vårblomster och historiska vandringar.
Foto: Staffan Claesson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!