I dag, måndag 4 december, var det precis tio år sedan som telefonnumret invigdes. Det är NCK (Nationellt centrum för kvinnofrid) vid Uppsala universitet som driver kvinnofridslinjen.
– Telefonen bemannas dygnet runt av professionell personal som sjuksköterskor och socionomer, säger Åsa Witkowski, chef för patientverksamheten på NCK.
Antalet besvarade samtal har ökat sedan starten. Förra året genomfördes i snitt 86 samtal per dygn och sammanlagt 31 000 samtal under året.
Hur kan ni hjälpa de kvinnor som ringer?
– Till en början genom att ge stöd och bekräftelse. Första insatsen är att det finns någon som lyssnar och att den som ringer får berätta vad hon varit utsatt för, säger Åsa Witkowski.
När det som hänt sagts högt, brukar det finnas en önskan om att få veta vilka alternativ som finns, enligt Åsa Witkowski.
– Då kan vi berätta om exempelvis skyddat boende, var det finns samtalsstöd i den egna kommunen eller medicinsk kontakt om det är vad som behövs. Det är viktigt att få hjälp att återta kontrollen av sitt liv, säger Åsa Witkowski på NCK.
Centret fungerar som regeringens särskilda expertcentrum för mäns våld mot kvinnor.
Jämställdhetsminister Åsa Regnér säger så här i ett pressmeddelande med anledning av tioårsjubileet av både kvinnofridslinjen och NCK:
– Mäns våld är inte en privat fråga för enskilda kvinnor utan ett allvarligt samhällsproblem. Det visar inte minst #metoo med alla modiga vittnesmål och berättelser. NCK är en viktig del av de framsteg som har gjorts i arbetet med våldsutsatta kvinnor.
Efter att stödlinjen startades i Sverige har den rönt internationellt intresse och fått efterföljare i bland annat Finland.
Fotnot: telefonnumret till kvinnofridslinjen är 020-50 50 50