Hitta rätt svamp i skogen

Hittills har det inte varit något drömår för svampplockare. Men chansen finns kvar. Det är dock inte riskfritt att stoppa en obekant svamp i munnen.

Foto:

Uppsala2010-08-21 09:01

Jan Andersson från Uppsala svampklubb är ute varje dag på svampinspektion i skogen nära hemmet i Jumkil. Den torra sommaren till trots hittar han alltid något.
– Det finns alltid svamp, en del växer på träden, de är kul de också, säger han men menar att chansen att hitta matsvamp som Karljohan och kantareller är liten.

Jan Andersson, som tidigare arbetat som skogstekniker vid SLU, har plockat svamp sedan treårsåldern.  Han tipsar ovana svamplockare att ha med sig en svampbok för nybörjare och leta där det finns många olika sorters träd, för där finns det också många olika svampar
För varje steg hittar han nya svampar. Sommartrattsskivling, falsk rutsopp, citronslemskivling. Men kantarellerna lyser med sin frånvaro, trots att de annars är en vanlig svampsort.
– Det finns ingen svamp att tala om just nu. I går hittade jag totalt elva kantareller under två turer.

I Sverige finns cirka 12 000 olika svampar. Bara 5 000 av dessa är synliga ovan jord, varav ungefär 100 är goda matsvampar, enligt Michael Krikorev, mykolog på Artdatabanken vid SLU. Han menar att man inte ska misströsta för den dåliga svampskörden hittills i år.
– September brukar vara svampmånaden nummer ett och utsikterna ser lovande ut, säger han.

Varje år kommer det in mellan 1 500 och 2 000 samtal till Giftinformationscentralen från personer som är oroliga över att de kan ha blivit svampförgiftade. De vanligaste symptomen är illamående, diarré och kräkningar som försvinner efter några timmar. Men ett fåtal får allvarligare symptom som bestående lever- och njurskador.
– Det är förvånansvärt många som plockar och äter utan att vara säkra på vilken svamp de äter. Om man inte vet vad man gör kan man råka riktigt illa ut, säger Mark Personne, överläkare vid Giftinformationscentralen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om