Hittade 1 500 år gammalt bröd

Hur ser 1 500 år gammalt bröd ut? Det vet arkeologerna som gjorde ett märkligt fynd vid utgrävningarna i Gamla Uppsala.

I ett liknande stolphål hittades brödbiten som syns i bild till vänster.

I ett liknande stolphål hittades brödbiten som syns i bild till vänster.

Foto: Pär Fredin/UNT

Uppsala2016-04-12 21:09

Under utgrävningarna i Gamla Uppsala 2012 hittade arkeologerna något forntida som inte borde finnas kvar – nämligen brödbitar som garanterat passerat bäst före datumet. Brödbitarna hittades av arkeologen Andreas Ericson i ett hål efter en stolpe som ingått i ett cirka 15 meter långt hus, möjligen ett stall, från vendeltiden (550 e.Kr. - 793 e.Kr.). Den närmare 1 500 år gamla brödbiten skickades på analys och i mars i år fick man det bekräftat – det var mycket riktigt brödbitar man hade hittat. Analysen visade att brödet delvis bestod av förkolnade kolhydrater, sannolikt från olika sorters sädesslag. Även rester efter fetter kunde spåras, bland annat från vegetabilisk olja eller från oljerika fröer.

– Brödbitar är relativt ovanliga fynd vid arkeologiska undersökningar, men hittas ibland i gravar och på boplatser. Att de båda brödbitarna överhuvudtaget hade bevarats beror på att de var förkolnade, annars hade det inte funnits kvar minsta spår efter dem, säger Jonas Wikborg som ansvarade för undersökningen vid den aktuella boplatsytan, till hemsidan arkeologigamlauppsala.se.

Han förklarar även att brödet under järnåldern kan tillskrivas ett symboliskt värde, liksom de malstenar som användes för malningen av mjölet.

– Det faktum att de enda två brödbitar som hittades på hela den aktuella boplatsytan kom från en och samma lilla grop, trots att de verkar vara från olika degar, får en att fundera varför de låg där de låg. Kanske kan det vara medvetet placerade i något magiskt syfte, säger Jonas Wikborg.

Under 2012 och 2013 undersöktes stora områden - totalt 70 000 kvadratmeter - inte långt från högarna. Ett hundratal hus och 115 gravar har undersökts och tusentals fynd har påträffats. Utgrävningen är ett samarbete mellan Arkeologiska uppdragsverksamheten, Societas Archaeologica Upsaliensis (SAU) och Upplandsmuseet. Projektet avslutas i januari 2017, då publiceras den vetenskapliga rapporten och samtidigt kommer en populärvetenskaplig bok om Gamla Uppsala ut.

Vad var Gamla Uppsala?

Gamla Uppsala var varken en by eller stad under forntiden, utan en så kallad centralplats. Dessa var kopplade till stormannagårdar där de högsta i samhället höll till.

Centralplatserna var religiösa och administrativa centrum, där man skipade rättvisa, bedrev handel och sysslade med specialiserat hantverk. Utmärkande är också att platsen haft betydelse i ett större geografiskt område. I Skandinavien finns en handfull centralplatser från järnåldern.

Källa: arkeologigamlauppsala.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om