– När vi såg att det var en glasbit, eller möjligen en bit hårdplast, blev vi helt förskräckta. Den var så stor och vass att den kunnat fastna i halsen på Josef, eller om den gått ner i magen skurit sönder magsäck eller tarmar, berättar Haider Abbas.
De frysta kycklingklubborna i grytan hade familjen, Haider Abbas och hans fru Sandra Jonasson, köpt på Ica Kvantum i Gränby. Två paket gick åt i grytan, ytterligare fem paket ligger kvar i frysen. Kycklingarna kom från Guldfågeln.
– Jag ringde Guldfågeln direkt på onsdag morgon, och blev väl bemött. Vi ska skicka in glasbiten till dem, och de ville ha förpackningen också för att kunna spåra ursprunget. Just den förpackningen har vi inte kvar, men vi kommer att skicka in de förpackningar vi har kvar i frysen, säger Sandra Jonasson.
Enligt Jimmy Samuelsson, vd på Guldfågeln, händer det då och då att kunder hör av sig efter händelser av det här slaget. Mycket sällan visar det sig att det verkligen är en glasbit, uppger han.
– Nio gånger av tio är det en hård plastbit. Då kan det möjligen komma från oss, vi har hård plast i våra maskiner och även om det är skyddat går det inte att utesluta att det kan förekomma plast i kycklingen, säger han.
Sedan 2009 då det blev glaslarm i medierna efter att glasbit på glasbit hittades i kycklingar har Guldfågeln sanerat sin produktion från glas. Att det då och då kommer rapporter om glasbitar i kycklingen tror Jimmy Samuelsson i de flesta fall har förklaringar som inte faller tillbaka på matproducenten.
– Det räcker med att man öppnar en glasburk för att det ska kunna lossna en flisa. Och har man krossat ett glas vet man att det tar lång tid att få bort alla glasbitar. Men vi utreder alltid sådana här saker seriöst, även om det är ett svårt detektivarbete.
Hemma hos familjen Abbas var det inte som tordes äta av kycklinggrytan efter Josefs trista men ändå lyckosamma fynd av föremålet. Det blev smörgåsmiddag i stället.
– Josef brukar äta väldigt fort, det var tur att han tittade på barnprogram på tv och åt långsamt den här gången så att han hann känna att det var något som var fel med maten, säger Haider Abbas.