Hjälp erbjuds överviktig hetsätare

Nu satsar överviktsenheten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala på en för enheten ny psykologisk behandlingsmetod, så kallad kognitiv beteendeterapi. Behandlingen är i första hand avsedd för patienter som både är feta och hetsäter.

Uppsala2004-06-15 00:00
— Näst efter kirurgi är KBT den behandlingsmetod som givit bäst bestående resultat vid behandling av fetma. I synnerhet är metoden lämplig för personer som hetsäter, säger fil dr Klara Halvarsson-Edlund, kognitiv beteendeterapeut vid överviktsenheten.

För minst en femtedel av alla patienter som söker hjälp för uttalad fetma är också hetsätning ett stort problem.
— För denna grupp har vi tidigare inte kunnat erbjuda någon riktigt bra behandling. Andra sätt att behandla övervikt, till exempel med kostrådgivning, fungerar dåligt för hetsätare, säger Klara Halvarsson-Edlund.
Kognitiv beteendeterapi är en psykologisk behandlingsmetod som visat god effekt vid en rad sjukdomar och besvär.
— Enkelt uttryckt fokuserar sig metoden på problemet här och nu och försöker utifrån ett strukturerat arbetssätt att förändra beteendet i vardagen, säger Klara Halvarsson-Edlund.

För den som hetsäter innebär det att tillsammans med terapeuten komma överens om behandlingsmål, kartlägga vad som utlöser hetsätningen och försöka hitta andra sätt att reagera än med okontrollerat ätande av stora mängder mat.
Under behandlingens gång mäts fortlöpande inte bara hur vikten utvecklas utan också till exempel graden av depression och ångest.
— På så sätt får patienten en återkoppling som i sin tur fungerar som hjälp att förstärka beteendeförändringen, vilket i sin tur ger henne mer positiva känslor och underlättar viktnedgången, säger Klara Halvarsson-Edlund.
Vid överviktsenheten har med goda resultat ett tiotal patienter behandlats med KBT. Från och med i höst ska ytterligare fler patienter erbjudas den.

— Även feta patienter med andra ätstörningar än uttalad hetsätning kommer att erbjudas behandling baserad på KBT-principer för att närma sig en mer hälsosam livsstil, vilket naturligtvis inenfattar bland annat viktnedgång. Behandlingen ska ledas av specialutbildade sjuksköterskor, berättar Klara Halvarsson-Edlund.
Samtidigt som hon betonar betydelsen av att det finns specialutbildade KBT-terapeuter poänterar hon att det är patienten själv som gör det mesta av jobbet vid kognitiv beteendeterapi.
—Som terapeut hjälper jag till att så att säga snitsla banan, men det är patienten själv som måste springa den, säger Klara Halvarsson-Edlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om