Hjälparbetare i Uppsala är oroliga

Rapporterna om naturkatastrofen i Burma väckte oro hemma hos Agneta och Ivan Magnusson i Uppsala. De båda hjälparbetarna besökte landet så sent som för tre veckor sedan.

Agneta Magnusson

Agneta Magnusson

Foto:

Uppsala2008-05-06 07:03
På måndagen försökte Agneta Magnusson utan framgång nå fram till Burma på telefon.
Hon och maken Ivan besökte Rangoon så sent som för tre veckor ­sedan och i de nu drabbade om­rådena var de på besök i höstas.
- Jag skulle tro att det här har drabbat ett mycket större område än vad vi kan tänka oss. Det är så oerhört sårbart område. Man har inga ordentliga hus och är inte ­beredda på något sådant här över huvud taget, man bor väldigt oskyddat, säger hon.

Sedan mitten av 1990-talet har paret regelbundet besökt Burma där de bedriver ideellt utvecklingssamarbete.
Agneta Magnusson menar att naturkatastrofen måste ha slagit mycket hårt mot det redan hårt prövade Burmesiska folket.
- De har haft det oerhört svårt det senaste året med matprishöjning och transportkostnadshöjning. Att få detta ovanpå allt är en otrolig katastrof.
Däremot tror hon inte att det påverkar utgången i den planerade folkomröstningen om den nya författningen.
- Det är klart att färre kommer att kunna rösta, men omröstningen är ändå ett spel för gallerierna. Den är redan avgjord, säger hon.

Peter Wallensteen är professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet.
Han tycker att EU, som sedan länge har sanktioner mot Burma, nu har en möjlighet att visa väl­vilja genom att erbjuda humanitärt stöd.
- Sanktionerna man har är tydligt riktade mot vissa militärer och polisiära ledare. Nu kan man visa att vi kan erbjuda humanitärt stöd, trots att vi samtidigt har sanktioner. Det skulle vara ett bra budskap, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om