"Hjärnan är kung i kroppen"

Bland datorer, tv-skärmar och död­skallar kan man gå på upptäcksfärd genom hjärnan. Här får man veta hur hjärnan fungerar och hur den har utvecklats under 500 miljoner år. Se hjärnan, heter utställningen på Upplandsmuseet. I dag är sista chansen att se den.

Foto: Lotta Eriksson

Uppsala2007-02-04 00:00
Det första rummet påminner lite om ett rymdskepp. Här finns stora hjälmar med sladdar och antenner. När man sätter på sig en hjälm läser den av hjärnan, och bilden visas på en svart vägg.
- Min hjärna är orange, säger Maya Andersson-Gouveia, 6 år, och vickar på huvudet. Hjärnan på väggen vickar i takt.

I rummet bredvid är olika dödskallar uppradade. De visar hur människan har sett ut genom historien. Skallarna har blivit större med tiden. För allteftersom hjärnan har utvecklas, har den blivit större och behövt mer plats.
- Vecklar man ut hjärnan blir den stor som en strykbräda, berättar Ariane Rohdin, 8 år, som har lärt sig om hjärnan i skolan.
En trappa upp sitter forskaren Hanna Wargelius och svarar på frågor om hjärnan. Framför henne bänkar sig Ariane Rohdin, Maya Andersson-Gouveia, och Emma Gillerström, 7 år, för att rita hjärnor.
- Hjärnan är kung i kroppen, säger Ariane Rohdin.
- Ja, den talar om för kroppen vad den ska göra. "Jag behöver gå på toaletten", säger hjärnan. "Okej", säger kroppen och går på toaletten, berättar Maya Andersson-Gouveia.

Hanna Wargelius tar fram en modell av hjärnan och förklarar hur den fungerar. Hon vrider och vänder, tar isär de olika delarna och ­alla lyssnar uppmärksamt. Här sitter rädslan, här planerar man, här längst bak sitter synen. Det blixtrar av signaler i hjärnan, hela tiden, som elektricitet.
Sedan ställer forskaren en fråga:
- Tror ni att djur har hjärna?
Tjejerna ser lite fundersamma ut. Skulle hästar, hundar och fåglar ha hjärna?
- Jag tror Figge har hjärna, säger Emma Gillerström och tänker på katten hemma.
Jodå, Figge har hjärna, försäkrar Hanna Wargelius.

Längst upp i huset fortsätter utställningen om hjärnan, hur den styr lukt, smak och andra sinnen. På golvet står en stor docka med enorma ögon, öron, läppar, händer och fötter. Så skulle människan se ut om den var anpassad efter hur stor del av hjärnan de olika kroppsdelarna använder.
- Så där skulle inte jag vilja se ut, säger Ariane Rohdin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om